Foto: AFP/Scanpix
ANO speciālais sūtnis Haiti, bijušais ASV prezidents Bils Klintons pēc ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna uzdevuma nodarbosies ar starptautiskās palīdzības koordinēšanu Haiti, kas cietusi postošajā zemestrīcē, vēsta "RIA Novosti".

Ar šādu paziņojumu ANO mītnē Ņujorkā nācis klajā pats ģenerālsekretārs.

Viņš informēja, ka piedāvājis Klintonam galvenā starptautiskās palīdzības koordinatora lomu un Klintons piekritis to uzņemties.

ASV eksprezidenta pienākumos ietilps darbs ar starptautiskajiem donoriem.

"Tostarp, viņš nodrošinās mūsu darba stratēģisku vadību Haiti ātrākai atjaunošanai un ilgtermiņa rekonstrukcijai, īpašu koncentrējoties uz starptautiskās palīdzības mobilizāciju un finansēšanu no donoru puses," paskaidroja Gimuns.

Iepriekš pēc ANO ģenerālsekretāra lūguma Klintons jau uzņemies vadīt atsevišķus Haiti atjaunošanas projektus.

Pirmais eksprezidenta darba būs iesniegt līdz 17. februārim atjaunotos datus par līdzekļiem, kas nepieciešami palīdzībai Haiti. Uzreiz pēc zemestrīces ANO paziņoja p[ar ārkārtas aicinājumu savākt 562 miljonus ASV dolāru (282 miljonus latu), vēlāk šis cipars precizēts līdz 575 miljoniem dolāru (289 miljoniem latu). Tai pašā laikā valsts saņem palīdzību arī no citām valstīm uz divpusējo attiecību pamata, kā arī no privātām personām, uzņēmumiem, starpvaldību un nevalstiskām organizācijām. Palīdzības kopējais apjoms jau pārsniedzis divus miljardus dolāru (vienu miljardu latu).

Kā vēstīts, Haiti piekrastē 12. janvārī ap pulksten 23 pēc Latvijas laika notikusi aptuveni 7,5 balles stipra zemestrīce. Zemestrīces epicentrs atradies aptuveni 15 kilometrus no valsts galvaspilsētas Portoprensas, un tā bijusi spēcīgākā šajā reģionā pēdējo 200 gadu laikā. Zemestrīcei sekoja vēl aptuveni 13 mazāk spēcīgi pazemes grūdieni.

Republikā izpostīti 15-20% dzīvojamo māju, bet mājvietām palikuši līdz pusotram miljonam haitiešu.

23. janvārī varas pārstāvji paziņoja par oficiālu glābšanas operācijas pārtraukšanu, kuras laikā no nogruvumiem izdevies atbrīvot 132 izdzīvojušos. Tomēr pēc glābšanas darbu pārtraukšanas meklēšanu turpina ārvalstu glābēji, kuriem izdevies atrast vismaz divus izdzīvojušos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!