Foto: EPA/LETA
Īslandes vulkāna izvirduma pelnu mākoņa dēļ ceturtdien traucēta gaisa satiksme desmitiem Eiropas valstu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Lielbritānijas aviopārvadājumu dienests ceturtdien pēcpusdienā pieņēmis lēmumu vismaz līdz pulksten 18 vakarā slēgt valsts gaisa telpu un atļaut lidojumus tikai ārkārtas gadījumos.

Par lidojumu atcelšanu paziņojušas Dānija, Norvēģija un Somija. Slēgta arī Vācijas gaisa telpa. Sagaidāms, ka pelnu mākonis sasniegs arī Beļģiju. Lai izvairītos no avārijām, tiks ierobežoti lidojumi šajā valstī un arī Nīderlandē.

Latvijas meteoroloģijas dienestā portālam "Delfi" pastāstīja, ka vulkāna pelnu mākonis ceturtdienas naktī vai piektdienas rītā sasniegs arī Baltijas jūru, jo pašlaik reģionā dominē rietumu puses vēji.

Speciālisti gan skaidroja, ka vizuāli Latvijas iedzīvotāji pelnu mākoņus novērot nevarēs. Pelni nav tik koncentrēti un virzās uz augšējiem atmosfēras slāņiem. Taču to daļiņas ir bīstamas aviācijai.

Meteoroloģijas dienests prognozē situācijas pasliktināšanos, kas ietekmēs Eiropas gaisa telpu un ievērojami traucēs arī transatlantiskos avioreisus.

Tikmēr Skotijā jau slēgtas Aberdīnas, Edinburgas, Glāzgovas lidostas. Londonas Hītrovas un Getvikas lidostās atcelti vairāk nekā 250 reisi.

Kā ziņots, vulkāna atkārtota izvirduma dēļ Īslandes varas iestādes trešdien evakuēja aptuveni 800 cilvēkus.

Eijafjadlajegidla ledāju apkārtnē valsts dienvidos reģistrēta seismiskā aktivitāte, kas, visticamāk, izraisīja jaunu vulkāna izvirdumu.

Šis vulkāns Īslandē atdzīvojies šogad 20. martā - pirmo reizi kopš 1821. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!