Urbānajam biškopim Valdim Janovam ir drava Rīgā. Tostarp daļa bišu dzīvo viedajos stropos, kas aprīkoti ar dažādiem sensoriem un svariem, lai biškopis varētu attālināti sekot līdzi notiekošajam stropā. Taču Rīgā dzīvo ne tikai cilvēki un bites, un reizēm tā ir problēma. Par kuriozu atgadījumu savās biškopja gaitās Valdis stāsta podkāstā "Zinātne vai muļķības".

Viedajai dravai ir zināmas priekšrocības. Piemēram, nav tik bieži jāierodas klātienē un jātraucē bites, verot vaļā stropu.

"Sensori palīdz saprast, kāda stropā ir temperatūra, vai ir arī ienesums – to smuki var redzēt datorā vai telefonā. Varu redzēt, re, sākušas ziedēt liepas, tāpēc jādodas uz dravu un jāuzliek papildu medus telpas," stāsta Janovs.

Taču ir arī problēmas. Reizēm visai smieklīgas. Turpat pie viedās dravas reiz ligzdoja arī kaijas. Kad Janovs gājis apraudzīt dravu, lielās kaijas metušās virsū. Ar laiku gan ir pieradušas, taču mazie kaijulēni piedzima un līda zem stropiem, jo tur ir ēna. "Viens no tādiem aspektiem bija – līst lietus, bet man sensors to nerāda. Kaut kas nav. Aizbraucu uz dravu un skatos, ka kaijuļi pietaisījuši lietus sensoru!"

Kā bites jūtas pilsētvidē, dzīvojot tieši zem 5G sakaru torņa? Vai pilsētā ievāktais medus ir tikpat tīrs un kvalitatīvs kā tas, ko sarūpē bites laukos? Ko darīt un ko nedarīt, ja iedzeļ bite? Par to vairāk vari uzzināt, klausoties "Zinātne vai muļķības" epizodi, kas tapusi sadarbībā ar tehnoloģiju inovāciju uzņēmumu LMT. Podkāsts pieejams "Spotify", "Apple Podcasts" un citās podkāstu platformās, kā arī skatāms "YouTube".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!