Foto: EPA/LETA
Plaša mēroga ebreju diasporu pētījuma rezultātā visā pasaulē tika apstiprināts, ka ebreji ir ģenētiski tuvāki viens otram nekā citiem viņu valstu iedzīvotājiem, ceturtdien vēsta BBC.

Zinātnieku grupa izpētīja ebreju ģenētisko paraugus no 14 pasaules valstīm un salīdzināja tos ar 69 citu tautu pārstāvji gēniem.

Viņu secinājumi, kas publicēti žurnālā "Nature", apstiprina teoriju, ka vairākums ebreju ir senās tautas pēcteči no Izraēlas un citām Vidusjūras austrumu daļas teritorijām, ko vēsturiski pazīst ar nosaukumu Levante.

Ebreju tautas pamatdaļa un attiecīgi vairākums ebreju no ģenētikas viedokļa ir tuvāki viens otram un Tuvo Austrumu iedzīvotājiem nekā tos uzņēmušajām tautām," skaidro pētījuma vadītājs, izraēlieši eksperts Dorons Behars.

Tomēr, pēc viņa teiktā, pastāv arī daži izņēmumi. Piemēram, Etiopijas un Indijas ebreju kopienas ir tuvākas savu valstu neebreju iedzīvotājiem. Iespējams, tas skaidrojams ar to, ka šo kopienu veidošanas procesā būtisku ietekmi atstājusi tautu un kultūru saplūšana.

Mūsdienu ģenētiskās tehnoloģijas ļāvušas zinātniekiem izpētīt visas ebreju ģenealoģijas detaļas.

Pēc Behara viedokļa, pētījuma rezultāti, iespējams, palīdzēs izmeklēt ebrejiem raksturīgāko saslimšanu ģenētiskos iemeslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!