Foto: EPA/LETA
Japānas asteroīda izpētes zonde vēlu svētdienas vakarā veiksmīgi piezemējusies nomaļā vietā Austrālijā.

Japāņu kosmosa kuģis "Hayabusa" veiksmīgi virs Austrālijas dienvidiem iegāja Zemes atmosfērā, kur pats lidaparāts sadega, bet karstumizturīgā zonde ar izpletni piezemējās Vumeras militārajā zonā.

Kosmiskās zondes piezemēšanās vieta ar armijas helikoptera palīdzību ir noskaidrota, un japāņu zinātnieki cer līdz pirmdienas vakaram to atgūt.

Kosmosa zondes savākšanā vēlējās piedalīties vietējo aborigēnu cilšu līderi, lai nodrošinātos, ka misija nekaitē aborigēnu svētvietām.

Vumeras armijas bāzē zondes nosēšanos gaidīja Japānas Kosmosa aviācijas aģentūras (JAXA) un ASV NASA zinātnieku komanda.

2003.gadā palaistā "Hayabusa" ("Vanags") savā septiņus gadu ilgajā misijā uz attālu asteroīdu pārdzīvojusi virkni tehnisku problēmu un pārvarējusi piecus miljardus kilometru garu ceļu.

Pagaidām vēl nav skaidrs, vai zondei izdevās iegūt grunts paraugu no paša asteroīda, jo "Hayabusa" navigācijas sistēma bija ieprogrammēta apturēt nolaišanos, ja kāds no faktoriem varētu apdraudēt zondi.

Kosmiskai zondei bija paredzēts tikai vienu sekundi saskarties ar 548 metrus garo asteroīdu "25143 Itokawa", kurš riņķo ap Sauli pa orbītu, kas atrodas starp Zemi un Marsu un pašlaik no mūsu planētas atrodas 300 miljonu kilometru attālumā.

Tomēr arī asteroīda tuvumā savāktie materiāli dos būtiskus jaunus datus, jo tas ir pirmais kosmosa lidaparāts, kas kontaktējies ar asteroīdu un atgriezies uz Zemes.

Vienīgais, kas līdz šim brīdim ir ticis atvests no kosmosa, ir Mēness akmeņi, kuri tika iegūti ASV programmas "Apollo" ietvaros pagājušā gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados.

"Hayabusa" misija pirmo reizi ļaus zinātniekiem iegūt lietiskas liecības par procesiem, kas notiek ievērojami tālāk, nekā atrodas Zemes dabīgais pavadonis.

Tiek uzskatīts, ka asteroīda putekļi varētu sniegt daudzas atbildes uz jautājumiem par Saules sistēmas rašanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!