Foto: EPA/LETA
Starptautiskos drošības atbalsta spēkus (ISAF) Afganistānā no svētdienas sāk komandēt ģenerālis Deivids Petreuss, kurš stājies no ASV armijas aizgājušā Stenlija Makristela vietā.

Petreusa pakļautībā būs aptuveni 130 000 NATO, ISAF un ASV spēku kareivju, tostarp no Latvijas.

Svinīgajā pilnvaru pārņemšanas ceremonijā starptautisko miera uzturēšanas spēku bāzē Kabulā Petreus sacīja: "Mēs ieradāmies šeit kritiskā brīdī (..) un esam šeit, lai uzvarētu." Ģenerālis savā uzrunā vairākiem simtiem NATO spēku virsnieku un Afganistānas diplomātu uzsvēra arī iepriekšējā komandiera Makristala ieguldījumu. "Pirmkārt, gribu uzsvērt mana priekšgājēja nopelnus," sacīja Petreuss.

Makristals atkāpās no amata pēc intervijas žurnālā "Roling Stone", kurā viņš nicīgi izteicās par ASV augstākajām amatpersonām un diplomātiem.

Jaunais NATO spēku komandieris ieradās Afganistānā piektdien, bet sestdien vakarā tikās ar Afganistānas prezidentu Hamidu Karzai, augsta līmeņa NATO virsniekiem un citām amatpersonām.

Afganistānas prezidenta preses dienests informē, ka tikšanās laikā amatpersonas apspriedušas problēmas cīņā ar korupciju un jautājumus par valsts pārvaldes uzlabošanu valstī. Karzai sarunā atkārtoti uzsvēris, ka ir pilnīgi nepamatoti ASV Kongresā izskanējušie apgalvojumi par ASV sūtītās palīdzības izlaupīšanu Afganistānā. Karzai norādījis, ka caur Afganistānas budžetu iet tikai aptuveni 10% valstij piešķirto finanšu līdzekļu. Korupcijas saknes meklējamas pie pašiem palīdzētājiem, kas patstāvīgi slēdz daudzmiljonu līgumus ar lieliem komercuzņēmumiem, norādījis Afganistānas prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!