Foto: EPA/LETA
Galīgo lēmumu par krievu ieroču dīlera Viktora Buta izdošanu ASV pieņems Taizemes valdība, apliecināja Taizemes premjerministrs Aphisits Vetčačiva.

Premjers paziņoja, "ka viņa valdība uzmanīgi un detalizēti izskatīs Taizemes apelāciju tiesas sprieduma tekstu par ieroču kontrabandā aizdomās turētā Viktora Buta izdošanu ASV, lai tur viņu tiesātu saistībā ar apsūdzībām terorismā", vēsta Taizemes valdības ziņu aģentūra TNA. Valdība arī "pieņems galīgo lēmumu atbilstoši šīs lietas juridiskajiem aspektiem un starptautiskajiem līgumiem".

Atbilstoši Taizemes likumam par personu izdošanu, kā arī līgumam par ekstradīciju, kas noslēgts Taizemes un ASV starpā, galīgo lēmumu par kādas personas izdošanu pieņem valdība, atgādina aģentūra.

Taizemes tiesa piektdien atļāva izdot ar Nāves tirgoņa iesauku pazīstamo Butu ASV. Tiesas lēmums jau paspējis izsaukt asu Maskavas reakciju.

Buts pret izdošanu ASV cīnījās vēl kopš 2008.gada marta, kad Bangkokā tika arestēts.

Savienotajās Valstīs dīlerim izvirzītas apsūdzības noziedzīgā nodomā nogalināt ASV pilsoņus un materiāli atbalstīt ārvalstu teroristu organizāciju. Ja apsūdzības tiks pierādītas, maksimālais sods, ko tiesa viņam var piespriest, ir mūža ieslodzījums.

"Mēs paužam nožēlu par šo, manuprāt, netaisno lēmumu, politisko lēmumu, ko Taizemē pieņēmusi apelāciju tiesa," sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Šis lēmums atbilstoši mūsu rīcībā esošajai informācijai tika pieņemts, pakļaujoties ļoti spēcīgām ārējam spiedienam. Tas ir skumji," rezumēja Lavrovs.

Buts savulaik tika arestēts, atsaucoties ASV lūgumam. Vašingtonas amatpersonas pauž pārliecību, ka Buts ir iesaistīts nelegālā ieroču tirdzniecībā un grasījies pārdot bruņojumu Kolumbijas kreisajiem partizāniem.

Bijušo PSRS gaisa spēku virsnieku Butu savulaik meklēja Interpols par ANO ieroču embargo pārkāpumiem, piegādājot ieročus nemierniekiem visā pasaulē. Buts esot filmā "Kara kungs" ("Lord of War") Nikolasa Keidža atveidotā varoņa prototips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!