Foto: EPA/LETA
Miera līguma noslēgšana Izraēlas un palestīniešu starpā ir "grūts, bet atrisināms" uzdevums, uzskata Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Sarunās ar palestīniešiem ir jāizpilda virkne nosacījumu attiecībā uz Izraēlas drošību, cita starpā nākotnes palestīniešu valstij ir jābūt demilitarizētai un tai ir jāatzīst Izraēla kā ebreju valsts, svētdien uzstājoties valdības sēdē, sacīja premjers.

Piektdien tapa zināms, ka septembra sākumā Vašingtonā atsāksies tiešās palestīniešu un Izraēlas sarunas. Par to paziņoja ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone.

"Es esmu ielūgusi Izraēlas premjerministru Netanjahu un palestīniešu pašpārvaldes prezidentu [Mahmudu] Abasu tikties 2.septembrī Vašingtonā, lai atsāktu tiešās sarunas," preses konferencē sacīja Klintone. Mērķis ir "atrisināt visus galīgā statusa jautājumus, kas, mūsuprāt, ir izdarāms vienā gadā".

Pēc viņas teiktā, kopš 2008.gada decembra apturēto miera sarunu atsākšanā piedalīsies arī Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks un Jordānijas karalis Abdulla II.

Palestīnieši piekrituši sarunām, vienlaikus brīdinot, ka sarunas pārtrauks, ja Izraēla ebreju kolonistu apmetnēs okupētajā Rietumkrastā atsāks būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!