Foto: EPA/LETA
Interneta meklēšanas un citu pakalpojumu sniedzēja "Google" jauno datu centru, kuru ierīkos vecā papīra fabrikā Somijas pilsētā Haminā, pilnībā dzesēs ar Baltijas jūras ūdeni no Somu līča, liecina zviedru informācijas tehnoloģiju (IT) portālā "ComputerSweden" publicētā informācija.

Zviedru portāls apraksta žurnālistu ekskursiju uz bijušo "Stora Enso" papīrfabriku, kur paredzēts vecās rūpnīcas telpās ierīkot Ziemeļeiropu un, iespējams, ziemeļrietumu Krieviju apkalpojošu "Google" datu centru. Centra izveidē tiek īstenoti plaši drošības pasākumi.

"Google" meklēšanas, interneta indeksēšanas un citu pakalpojumu uzturēšana prasa milzu tehnikas jaudu - desmitiem tūkstošu serveru un citu datu mašīnu darbu. Savukārt šo mašīnu procesori rada siltumu, kas jāizkliedē dzesējot, tādējādi patērējot papildu elektroenerģiju, ja nav ierīkotas alternatīvas dzesēšanas sistēmas.

Britu IT portāls "The Register" raksta, ka visa dzesēšana notikšot, sūknējot ūdeni caur divām jau papīrfabrikas laikā izbūvētām caurulēm, kas sniedzas Somu līča dzelmē. Savukārt zviedru žurnālists pamanījis, ka vismaz daļu elektrības datu centrs ņems no vēja ģeneratoriem, kas atrodas rūpnīcas teritorijas tuvumā.

Datu centra vieta atrodas netālu no Somijas-Krievijas robežas, un "ComputerSweden" raksta, ka, visticamāk, daļu gaidāmā milzu serveru "parka" jauda apkalpos arī "Google" pakalpojumu lietotājus Sanktpēterburgā un citur Krievijā. Rakstīts, ka Haminas pilsēta atrodas ideālā vietā starp Skandināviju (ar kuru savieno "TeliaSonera" maģistrālais optiskas kabelis) un Krievijas ziemeļrietumiem, kā arī netālu no Baltijas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!