Nantes pilsētas bibliotēkā Francijas rietumos atklāts renesanses ģēnija Leonardo da Vinči manuskripta fragments, kas bijis aizmirstībā pusotru gadsimtu, vēsta izdevums "The Guardian".

Atklāt dokumentu izdevies pateicoties kādam vietējam žurnālistam, kurš atradis atsauci uz manuskripta atrašanās vietu, lasot da Vinči biogrāfiju.

Manuskripta teksts uzrakstīts senā itāļu valodā. Nav izslēgts, ka tajā ir arī iestarpinājumi citās valodās. Pagaidām gan to nevar noteikt, jo zinātnieks rakstījis viņam raksturīgā "spoguļa" manierē - no labās uz kreiso.

Manuskripta atšifrēšanai pievērsīsies speciālisti.

Šis ir jau otrais lielākais atklājums Nantes bibliotēkā. 2008. gadā tur atrasts iepriekš nezināms Volfganga Amadeja Mocarta manuskripts.

Abi dokumenti Nantē nonāca 1872. gadā, kad mecenāts Pjērs Antuāns Labušers pilsētai uzdāvinājis vairāk nekā 5000 senu dokumentu.

Leonardo da Vinči bija talantīgs Toskānas izcelsmes zinātnieks ar enciklopēdiskām zināšanām dažādās jomās. Da Vinči kā personība visspilgtāk ilustrē renesanses laika cilvēku. Viņš bija izcils arhitekts, anatoms, botāniķis, skulptors, inženieris, izgudrotājs, matemātiķis, gleznotājs, mūziķis un rakstnieks. Da Vinči tiek uzskatīts par vienu no pasaules izcilākajiem gleznotājiem un dižākajiem ģēnijiem, par talantīgāko cilvēku, kāds jebkad ir dzīvojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!