Ķīnas jaunās paaudzes iznīcinātājs "J-20" tika uzbūvēts, izmantojot amerikāņu tehnoloģijas, apgalvo Balkānu valstu militārpersonas.

Ķīniešu inženieri ieguvuši pieeju amerikāņu tehnoloģijām 1999. gada martā, kad NATO agresijas laikā bijušajā Dienvidslāvijā tika notriekts iznīcinātājs "F-117 Nighthawk", pirmdien vēsta ārvalstu mediju aģentūras.

"F-117" lidmašīnas bija pirmās, kuras uzbūvētas pēc "stealth" tehnoloģijas, kas padara tās neuztveramas radariem. Tomēr dienvidslāvu pretgaisa aizsardzības sistēmai izdevies šādu iznīcinātāju uztvert un notriekt.

Pilots katapultējies un izdzīvojis, bet "F-117" atlūzas tika izmētātas plašā teritorijā un vietējie iedzīvotāji tās savāca kā suvenīrus.

Pēc toreizēja horvātu armijas komandiera, admirāļa Davora Domazeta-Loso vārdiem, šīs atlūzas vēlāk izpirkuši ķīniešu aģenti. "Mēs uzskatām, ka ķīnieši šos materiālus izmantoja, lai izpētītu slepenas "stealth" tehnoloģijas un vēlāk tās nokopētu," teica Domazets-Loso.

Arī kāds augstu stāvošais serbu militārists pastāstīja, ka "ārvalstu militārie atašeji" no iedzīvotājiem iegādājušies "F-117" atlūzas.

Dažas atlūzas, tostarp kreisais spārns ar ASV Gaisa spēku emblēmu, pilota kabīnes lukturis, katapultas krēsls un pilota ķivere, nonāca Aviācijas muzejā Belgradā.

Romā strādājošais militārais konsultants Zorans Kusovačs apstiprinājis, ka Slobodana Miloševiča valdīšanas laikā Dienvidslāvijas vadība regulāri sagrābto Rietumvalstu militāro aprīkojumu dalīja ar saviem krievu un ķīniešu kolēģiem. "Notriektais "F-117" bija viskārotākais loms gan krieviem, gan ķīniešiem," teica Kusovačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!