Foto: EPA/LETA
Irākā darbojas slepeni cietumi, bet cietumnieki regulāri tiek spīdzināti, lai iegūtu liecības, kas tad tiek izmantotas viņu notiesāšanai, teikts otrdien izplatītajā cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Amnesty International" (AI) ziņojumā.

Irākā ieslodzījumā atrodas 30 000 vīriešu un sieviešu, daži no viņiem tiek turēti slepenos objektos, kas atrodas Aizsardzības un Iekšlietu ministrijas pārraudzībā, teikts Londonā bāzētās organizācijas ziņojumā, kurai dots nosaukums "Broken Bodies, Broken Minds" ("Sadragātie ķermeņi, sadragātie prāti").

"Irākas drošības spēki pielieto spīdzināšanu un izturas nežēlīgi, lai izspiestu "atzīšanās", kad aizturētie tiek turēti bez tiesībām sarakstīties, īpaši jau ieslodzījuma vietās - dažas no tām ir slepenas - , kuras kontrolē Iekšlietu un Aizsardzības ministrija," teikts ziņojumā.

Tostarp Irākas premjerministrs Nuri al Maliki sestdien intervijā sacīja, ka Irākā nav nekādu slepeno cietumu, un noraidīja citas cilvēktiesību aizsardzības organizācijas " Human Rights Watch" un laikraksta "The Los Angeles Times" informāciju, kas liecināja par pretējo.

AI gadu gaitā ir savākusi liecības par Irākas cietumos notikušiem spīdzināšanas gadījumiem - "izvarošanām un izvarošanas draudiem, sišanu ar vadiem un šļūtenēm, tiek pielietots elektrošoks".

Organizācijai ir liecības, ka ieslodzītos tur karājamies gaisā, viņus savaino ar urbjiem, smacē ar plastmasas maisiem, mauc nost nagus, salauž ķermeņa daļas.

Spīdzināšanu pieredzējuši kā vīrieši, tā sievietes un bērni.

"Kopš 2004.gada aizdomās turamie Irākas cietumos tiek sistemātiski spīdzināti, un tā rezultātā vairāki desmiti ieslodzīto gājuši bojā," norāda ziņojuma autori.

ASV bruņotie spēki 2009. un 2010.gadā nodeva irākiešu pārziņā vairākus desmitus tūkstošu ieslodzīto bez jebkādām garantijām, ka viņi tiks aizsargāti.

Tiesa gan, ir zināms, ka vēl 2004.gadā, atrodoties pašu amerikāņu pārraudzītajā Bagdādes Abu Ghraibas cietumā, irākiešu ieslodzītie spīdzināti un pieredzējuši seksuālus pazemojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!