Foto: EPA/LETA
Vairāki tūkstoši Kipras turku trešdien izgāja ielās, lai protestētu pret Turcijas uzspiestajiem taupības pasākumiem, lai gan līdzīga demonstrācija janvārī saniknoja Ankaru.

Protestētāji no Ziemeļkipras Turku Republikas, kuru ir atzinusi tikai Turcija un kurā dzīvo 255 tūkstoši iedzīvotāju,. pulcējās Eiropas pēdējās sadalītās galvaspilsētas Nikosijas ziemeļu daļā.

Viņi protestēja pret Turcijas valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) īstenoto politiku un aicināja politiķus nesekot instrukcijām no malas un pieprasīja atcelt taupības pasākumus, piedraudot, ka pretējā gadījumā valdības amatpersonām būs jāatkāpjas.

Vairāki no protestētājiem aicināja izbeigt gadu desmitiem ilgušo Kipras sadalīšanu un turēja rokās Kipras Republikas karogu, kuru izmanto tikai Kipras grieķi, kuri veido starptautiski atzīto Kipras valdību.

Līdzīga demonstrācija, kas notika 28.janvārī, saniknoja Turciju, kas finansiāli atbalsta Ziemeļkipras Turku Republiku.

Kipras turki nav apmierināti, ka ekonomisko reformu programma, kas izveidota pēc Ankaras vadlīnijām, samazina valsts izdevumus, pieprasa privatizāciju un ierobežo arodbiedrību tiesības.

Tā kā Kipras turkiem pensijas un atalgojums valsts sektorā ir lielāks nekā Turcijā, Ankara apsūdz vietējo valdību par izšķērdību. Kipra  ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcija iebruka lielākoties  turku  apdzīvotajā salas ziemeļu daļā, reaģējot uz Grieķijas atbalstītu apvērsumu Nikosijā, kura mērķis bija apvienot šo Vidusjūras salu ar Grieķiju

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!