Foto: Reuters/Scanpix
Japānas armijas kravas helikopteri ceturtdien dzesēja divus "Fukušimas 1" atomelektrostacijas (AES) reaktorus, izgāžot uz tiem vairākas tonnas ūdens, ziņoja raidsabiedrība NHK.

Dzesēšanā piedalījās pavisam četri Japānas Pašaizsardzības spēku divrotoru helikopteri "CH-47 Chinook", kas iztukšoja virs 3. un 4.reaktora milzīgus kausus ar vairāk nekā septiņām tonnām ūdens katrā.

Operācijas mērķis ir panākt, lai sakarsušie kodoldegvielas stieņi atrastos zem ūdens, šādi novēršot radiācijas izplūšanu gaisā. Šajā operācijā ceturtdien var tikt iesaistīts arī policijas ūdens lielgabals.

Reaktoru dzesēšanu ar ūdeni, izmantojot helikopterus, bija plānots sākt jau trešdien. Toreiz šī operācija tika atcelta spēcīgas radiācijas un stipra vēja dēļ.

No postošās deviņu ballu zemestrīces piemeklētās "Fukušimas 1" AES trešdien uz laiku tika evakuēti tur palikušie strādnieki paaugstināta radiācijas līmeņa dēļ. Dažas stundas pirms evakuācijas šajā AES izcēlās jauns ugunsgrēks 4.reaktorā, kas notika otrreiz divu dienu laikā.

Valsts raidsabiedrība NHK trešdien ziņoja, ka vairs nav redzamas liesmas 4.reaktora ēkā, toties ir pacēlušies balti dūmi virs 3.reaktora.

Otrdien no "Fukušimas 1" AES tika evakuēti 750 strādnieki, atstājot tajā tikai 50 strādniekus, kuri mēģināja nostabilizēt četrus reaktorus.

"Fukušimas 1" AES pēc piektdienas postošās zemestrīces ir notikušas četras eksplozijas, izraisot radiācijas noplūdes.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!