Foto: Reuters/Scanpix
Japānas piekrastes ūdeņos pie avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas (AES) zinātnieki pirmdien atklājuši radioaktīvo jodu un cēziju, kuru koncentrācija vairākus desmitus reižu pārsniedz normu, informē ziņu aģentūra "Kiodo", atsaucoties uz stacijas īpašniekiem uzņēmumu "Tokio Electric Power Company".

Ūdens analīzēm ņemts pirmdien un radioaktīvā joda koncentrācija tajā pārsniedz normu 126,7 reizes, bet cēzija – 24,8 reizes. Kompānijas pārstāvji pieļauj, ka radioaktīvās vielas jūrā no avarējušās ASES ieskalojis lietus.

Tomēr uzņēmums uzsver, ka pagaidām nevar runāt par kaitīgu ietekmi, ko jūrā nokļuvušās vielas varētu radīt zivīm un citiem jūras produktiem.

Jau vēstīts, ka pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās. Šo bloku izmanto arī radioaktīvo atkritumu glabāšanai.

Avarējušās AES apkārtnē reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā un Fukušimas dzeramajā ūdenī, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku un noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā. Tāpat aizliegti lidojumi virs avarējušās AES.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!