Foto: AFP/Scanpix
Sestdien modušā Īslandes vulkāna Grimsvotna dūmu mākonis sasniedzis 20 kilometru augstumu, un atbildīgās iestādes noteikušas lidojuma aizlieguma zonu un reisus novirza pa apkārtceļiem, svētdien vēsta ārvalstu masu mediji.

Lidojumi ir aizliegti 222 kilometru rādiusā ap vulkānu. "Mēs esam slēguši avīacijai rajonu ap vulkānu līdz brīdim, kamēr sapratīsim, kādu ietekmi uz lidojumiem atstās vulkāniskie pelni," paziņoja Īslandes Civilās aviācijas pārvaldes ISAVIA pārstāve Hjordisa Gudmundsdotira.

Varas iestādes uzskata, ka tuvākās diennakts laikā vulkāns neapdraudēs lidojumus Eiropā. Vulkāna apkārtnē pašlaik pūš spēcīgs vējš.

"Mēs nedomājam, ka Grimsvotna izvirdums kādā veidā ietekmēs lidojumus no un uz Īslandi," paziņoja aviokompānijas "IcelandAir" direktore sabiedrisko attiecību jautājumos Gudjona Arngrimsona.


Prognozē, ka izvirdums varētu ilgt vairākas dienas.

Laikraksts "Morgunbladid" informē, ka šis izvirdums ir spēcīgāks nekā iepriekšējais, kas notika 2004.gadā.

Jau ziņots, ka Īslandē sestdien vakarā pamodās aktīvākais vulkāns Grimsvotns, kurš atrodas Vatnajokulla ledājā valsts dienvidos. Vulkāna izvirdums sākās plkst. 17: 20 pēc Īslandes laika (plkst.20:30 pēc Latvijas laika). Pirms izvirduma notika aptuveni 50 zemestrīces. Spēcīgākā no tām sasniegusi 3,7 balles pēc Rihtera skalas.

Pēdējo reizi Grimsvotns izvirda 2004.gadā.

Zinātnieki uzskata, ka Grimsvotna izvirdums neradīs tik lielas problēmas aviosatiksmei kā Eijafjallajekula izvirdums pagājušā gada pavasarī, kad lidojumi Eiropā bija paralizēti dienām ilgi un desmitiem tūkstoši pasažieru iestrēga lidostās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!