Foto: AFP/Scanpix
Irāna ir liegusi Vācijas valdības lidmašīnai "Konrāds Adenauers" šķērsot valsts gaisa telpu, Vācijas kanclerei Angelai Merkelei dodoties uz Indiju, ziņo vācu prese.

Lidmašīna Irānas gaisa telpā ielidoja pl. 1.40 naktī, taču drīz pēc tam saņēma no irāņu gaisa kustības kontroles dienesta norādījumu nekavējoties to pamest nepieciešamās atļaujas trūkuma dēļ, raksta "Financial Times Deutchland".

Sākotnēji "Konrāds Adenauers" izdarīja četrus apļus virs Irānas, gaidot atļauju, taču to nesaņēma un pameta Irānas gaisa telpu, apmēram stundu riņķojot virs Vana ezera Turcijā.

Sarunas ar Irānas dienestiem ilga gandrīz divas stundas, un atļauju šķērsot Irānu Merkeles lidmašīnas piloti saņēma pēdējā brīdī, jo lidmašīna bija iztērējusi lielāko daļu degvielas, un ilgāka vilcināšanās liktu to nosēdināt Ankaras lidostā degvielas uzpildei.

Deli Vācijas valdības lidmašīna ieradās ar divu stundu nokavēšanos, līdz ar to Merkeles tikšanās ar Indijas premjerministru Manmohanu Singu tika pārcelta uz vēlāku laiku.

"Kaut kas tāds ar mani vēl nebija gadījies," liegumu izmantot Irānas gaisa telpu komentēja Merkele.

Kopā ar Vācijas kancleri uz Indiju devās iekšlietu ministrs Hanss-Peters Frīdrihs, aizsardzības ministrs Tomass de Mezjers, transporta ministrs Peters Ramzauers, izglītības ministre Aneta Šavana un uzņēmēju delegācija, kuru vidū bija koncerna "Siemens" vadītājs Peters Lešers un BASF vadītājs Kurts Boks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!