Foto: AFP/Scanpix
Piektdien Sanktpēterburgā Starptautiskā biznesa foruma ietvaros tiks parakstīts kārtējais līgums par divu franču helikopteru bāzes kuģu "Mistral" būvi, informē aģentūra " RIA Novosti".

Līgumu parakstīs kompānijas " Rosoboroneksport" un Francijas koncerna DCNS pārstāvji.

Līgums, kura kopējā summa ir aptuveni 1,1 miljards eiro ( 780 miljoni latu) paredz divu kuģu korpusu būvi Francijā. Atsevišķi to mezgli tiks būvēti Krievijā Sanktpēterburgā uzņēmumā " Apvienotā kuģubūves kompānija".

2011. gadā Krievijas Aizsardzības ministrija var saskaņot ar Franciju vēl divu kuģu iegādi, tos pilnībā būvētu Krievijā. Arī šī līguma cena varētu būt ap 1,1 miljardu eiro, ja vien sarunas atkal netiks novilcinātas un vajadzēs atkal jaunu vienošanos augstākajā līmenī.

Kā ziņots, Francijas un Krievijas augstākajim vadītājim vajadzēja divreiz spriest par kuģu iegādes darījumu, jo padotie nespēja vienoties par līguma cenu.

Jau vēstīts, ka Krievijas kompānijas "Rosoboroneksport" delegācija noslēgusi līgumu ar Francijas korporāciju DCNS par četru helikopteru bāzes kuģu "Mistral" būvēšanu Francijā un Krievijā, 10.jūnijā Parīzē.

Saskaņā ar līguma kuģi tiks aprīkoti ar taktiskās informācijas jūras ekspluatācijas sistēmu "Senit - 9", taču licence šīs sistēmas izgatavošanai Krievijai netiks dota.

21. jūnijā Parīzē jāierodas Krievijas premjerministram Vladimiram Putinam, kuram jāveic līguma galīgais apstiprinājums.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Francijas prezidents Nikolā Sarkozī  maija beigās vienojās jūnijā parakstīt jaunu līgumu par "Mistral" klases franču helikopetru bāzes kuģu iegādi..

"Mēs esam vienojušies, ka kontrakts tiks parakstīts pēc 15 dienām. Divi helikopteru nesēji tiks uzbūvēti Francijā un divi Krievijā," pēc divpusejām sarunām paziņojis Sarkozī. Viņš piebildis, ka " ir noregulēti visi jautājumi".

Viņa teikto apstiprinājis arī Medvedevs.

Kā ziņots, iepriekšējo reizi darījums izgāzās, jo puses nevarēja vienoties par līguma summu.

Vēl 2010.gada decembra beigās Krievija un Francija paziņoja, ka krievu "Apvienotās kuģu būves korporācijas" un franču DCNS konsorcijs uzbūvēs divus "Mistral" tipa kuģus Francijā un divus - saskaņā ar licenci Krievijā. Krievijas Aizsardzības ministrija izsludināja konkursu 2010. gada oktobrī.

Starpvaldību vienošanās par "Mistral" pirkšanu tika noslēgta 25.janvārī. Tajā netika minēti ne nākamā līguma termiņi, ne cenas - tie bija jānorāda atsevišķā nolīgumā, kas kompānijai "Rosoboroneksport" bija jānoslēdz ar DCNS līdz 2011. gada aprīlim.

Universālā helikopteru bāzes kuģa tonnāža ir 21 000 tonnu un korpusa maksimālais garums - 210 metri. Tas spēj attīstīt vairāk nekā 18 mezglu ātrumu. Kuģošanas tālums - līdz 20 000 jūdžu.

Apkalpes locekļu skaits - 160 cilvēku. Papildus helikopteru bāzes kuģis var uzņemt vēl 450 cilvēkus. Aviogrupā ir 16 helikopteri, no kuriem seši var vienlaikus izvietoties uz pacelšanās klāja.

Pret šo darījumu iebilda vairāks Eiropas savienības valstis, tajā skaitā Latvija. Tika saskatīti draudi, ka Krievijas rīcībā nonāks moderna bruņojuma tehnoloģija. Francijas prezidents Sarkozī to nodēvēja par vienkāršu komerciālu darījumu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!