Foto: AFP/Scanpix
Milzu bagātības atrastas 16.gadsimtā būvētā hinduistu tempļa pazemes glabātuvēs. Templis atrodas Keralas štata dienvidos. Bagātību vērtība aplēsta vismaz 500 miljardi rupiju apjomā (vairāk kā 5 miljardi latu). To secinājusi ekspertu komisija, informē ziņu aģentūra "Itar–Tass".

Tempļa Padmanambhasvami , kas būvēts 16. gadsimtā, pagrabos atrastas lādes ar apmēram vienu tonnu zelta monētām, vienu tonnu zelta, kā arī maisiem briljantu un dažādu citu dārgakmeņu. Pagrabos glabājušies arī ar smaragdiem un rubīniem rotāti kroņi, zelta krelles, kā arī dieva Višnu statuja no zelta 1,2 metru augstumā. Kā atzīst eksperti, vairums šo dārgumu jāuzskata par ticīgo ziedojumiem un Travankoras kņazistes, kas atradās Keralas teritorijā, valdnieku bagātībām.

Dārgumi tika atrasti pēc tam, kad Indijas valdība atvēra tempļa glabātuves. Savukārt glabātuvju atvēršanu ļāva uzvara tiesas prāvā ar kādu aristokrātu ģimeni, kuras kontrolē atradās templis. Dārgumu krātuve bija aizzīmogota 19.gadsimtā.

Daudzi eksperti uzskata, ka atrastajiem dārgumiem nav iespējams noteikt vērtību. "Viss templī esošais ir uzskatāms par seno mākslu, tāpēc noteikt to vērtību ir neiespējami," uzskata Indijas vēsturiskās izpētes padomes bijušais direktors, profesors M.G.Narajanans. Savukārt citi zinātnieki uzskata, ka šis aspekts tikai paaugstina atrasto dārgumu vērtību.

Padmanambhasvami, kas tagad var kļūt par pašu bagātāko templi Indijā, atrodas policijas diennakts pastiprinātā apsardzē. Templis ir apmeklētājiem slēgts, tajā netiek ielaisti arī žurnālisti.

Keralas varasvīri nolēmuši, ka atrastie dārgumi paliks templī. "Dārgumi pieder templim un tie paliks turpat, kur tika atrasti," paziņojis štata galvenais ministrs Omens Čandi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!