Foto: AFP/Scanpix
Hinduisma sekotāji Indijā draud izdarīt masu pašnāvības. Šo draudu iemesls ir aizsāktās diskusijas par turpmāko Padmanabhasvami templī atrasto dārgumu likteni, informē ārvalstu mediji.

Drīz pēc tam, kad tempļa glabātuvēs tika atklāta milzīgā dārgumu krātuve, Indijas sabiedrībā sākās karstas diskusijas par dārgumu turpmāko likteni. Neskatoties uz to, ka pusmiljards Indijas iedzīvotāju dzīvo absolūtā nabadzībā, visticamāk, tomēr atrastie dārgumi paliks neskarti, raksta "Spiegel Online".

Templi, kas uzskatāms par dieva Višnu svēto mītni, apsargā karavīri. Tiek īstenoti bezprecedenta drošības pasākumi.

Dārgumi tempļa glabātuvēs tika atrasti pēc tam, kad Keralas štata Augstākā tiesa atzina agrākos tempļa drošības pasākumus par nepietiekamiem un izveidoja komisiju tempļa dārgumu apzināšanai un pārbaudei.

To, vai atklātie dārgumi būs Keralas štata, - kas uzskatāms par vienu no visnabadzīgākajiem Indijas štatiem, - sods, vai svētība, to rādīs laiks.

Lai gan uzreiz var teikt, ka Keralas valdībai nauda tiešām noderētu, komentē "Spiegel Online".

Naudu, pēc indiešu inteliģences domām, būtu lietderīgi novirzīt brūkošās infrastruktūras attīstībai, kases papildināšanai, kā arī pārtikas un izglītības programmām.

Savukārt hinduistu kopienai ir cits viedoklis. Tā uzskata , ka dārgumi jāatstāj turpat, kur tie atrasti.

Viena no hinduistu grupām pat piedraudējusi ar masu pašnāvību akciju, ja atklātie dārgumi tiks iznesti ārpus tempļa. Saniknotie hinduisti argumentē savu pozīciju ar to, ka tikai radžu pēcteči, kuri apsargā tempļa dārgumus, drīkst lemt par dārgumu likteni, tostarp nest vai nenest tos ārpus tempļa.

Tajā pašā laikā Keralas štata valdība, kas dzīvo pamatā tikai uz tūrisma rēķina, nav ieinteresēta konflikta eskalācijā.

Štata vadītājs Omens Čandi turpina paziņot , ka Padmanambhasvami templis ir Keralas lepnums, un tā dārgumi paliks neaizskarti.

Gala lēmumu par dārgumu likteni jāpieņem Augstākajai tiesai. Tieši saskaņā ar tās lēmumu sākās tempļa dārgumu inventarizācija, kas atklāja milzu bagātības.

Taču līdzšinējā pieredze liecina, ka Indijā līdzīgas tiesvedības ilgst gadiem un pat desmitgadēm. Piemēram, par svēto zemi Aiodhjas pilsētā musulmaņi un hinduisti tiesājās vairāk kā 50 gadus, kuru laikā tika sarīkots ne viens vien grautiņš.

Kā ziņots, Padmanambhasvami templī atrasti zelts un dārgakmeņi, kuri pēc neoficiālām aplēsēm varētu maksāt no 5 līdz 10 miljardiem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!