Foto: EPA/LETA
Džons Heferns, kuru ASV prezidents Baraks Obama izraudzījies vēstnieka Armēnijā amatam, trešdien paziņoja ASV Senātā, ka nelietos vārdu "genocīds", runājot par vairāk nekā miljona armēņu noslepkavošanu Osmaņu impērijā Pirmā pasaules kara laikā.

"Slaktiņus un piespiedu deportācijas, kas noveda pie pusotra miljona armēņu nāves, ir atzinis un nosodījis prezidents Obama, un tāds ir arī mans uzskats," sacīja Heferns, atbildot uz demokrātu senatora Roberta Menendesa jautājumiem.

"Šo notikumu raksturojums ir politisks lēmums, kuru pieņem ASV prezidents, un šī politika ir skaidri formulēta viņa 24.aprīļa Piemiņas dienas paziņojumā," sacīja Heferns, vēršoties pie Menendesa un citiem Senāta ārlietu komisijas locekļiem.

Turcija, kas ir svarīga ASV militāra un ekonomiska sabiedrotā, ir pret armēņu genocīda atzīšanu.

Obama aprīlī pieminēja Osmaņu impērijā sarīkotā armēņu slaktiņa 96.gadskārtu un aicināja šīs impērijas mantinieci Turciju pilnībā atzīt šīs slepkavības, bet neminēja vārdu "genocīds". Obama 2008.gadā ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā bija aicinājis lietot genocīda terminu, runājot par šo armēņu slaktiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!