Foto: AFP/Scanpix
Argentīnas tiesa ceturtdien piesprieda mūža ieslodzījumu diviem bijušā militārā režīma armijas virsniekiem par likumpārkāpumiem, kas pastrādāti tā saucamā Netīrā kara laikā no 1976. līdz 1983.gadam.

84 gadus vecais bijušais ģenerālis Hektors Gamens un 81 gadu vecais bijušais pulkvedis Ugo Paskarelli tika notiesāti par vairākiem noziegumiem, tostarp arī nolaupīšanu, spīdzināšanu un izvarošanu, kas pastrādāti bēdīgi slavenajā koncentrācijas nometnē "El Vesubio".

Nometnes komandieris armijas pulkvedis Pedro Durans Saenss nomira jūnijā, tiesas spriedumu tā arī nesagaidot.

No 1976. līdz 1978.gadam Buenosairesas dienvidrietumos izveidotajai koncentrācijas nometnei cauri izgāja aptuveni 2500 ieslodzīto. Nometne tika likvidēta 1978.gadā pirms Amerikas Cilvēktiesību tiesas komandas ierašanās.

Koncentrācijas nometnē savulaik bija ieslodzīts arī argentīniešu rakstnieks Haroldo Konti, grafisko romānu autors Hektors Esterhelds, režisors Raimundo Glejsers un vācu socioloģe Elizabete Kāzemane.

Militārās diktatūras laikā pazuda arī Esterhelda četras pieaugušās meitas, kuras tiek uzskatītas par mirušām.

Dienu, kad pazuda viņa vecāki, spilgti atceras arī bezvēsts pazudušā Francijas pilsoņa Huana Solera dēls.

"Izsitot logus un durvis, mājā ielauzās grupa vīriešu. Viņi aiz matiem izvilka manu māti ārā uz ielas. Mani un pārējos bērnus (..) viņi atstāja pie kaimiņa, kurš mūs nākamajā dienā aizveda pie vecmāmiņas. Par saviem vecākiem mēs nekad neko vairāk neuzzinājām," atklāja 41 gadu vecais vīrietis.

Kāzemanes lietā prasību tiesā iesniedza Vācija.

30 gadus vecā sieviete tika nolaupīta 1977.gadā. Viņas ložu sacaurumotais līķis tika atrasts pēc astoņām nedēļām kādā tukšā zemesgabalā kopā ar vēl 15 cilvēku mirstīgajām atliekām.

Tiesa ilga pusotru gadu, un tajā tika pierādīts, ka "El Vesubio" pastrādāti 156 noziegumi pret cilvēci, tostarp 19 nāvessoda izpildes.

Pieciem citiem koncentrācijas nometnes bijušajiem apsargiem tika piespriests cietumsods no 18 līdz 22 gadiem.

Cilvēktiesību aizstāvji lēš, ka tā dēvētā Netīrā kara laikā, kad valstī pie varas atradās militārā hunta, tika nogalināti vai pazuda bez vēsts 30 000 režīma pretinieku.

Kopš 2005.gada, kad tika atcelti amnestijas likumi, Argentīnā notiesātas jau vairāk nekā 200 militārā režīma amatpersonas, bet izskatīšanā ir lietas, kas ierosinātas pret vēl 800 bijušajām militārpersonām un policistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!