Foto: AFP/Scanpix
Norvēģijas labējā ekstrēmista Andersa Bēringa Breivīka uzbrukumu mērķu sarakstā bija arī Norvēģijas karaļa pils un valdošās Darba partijas galvenā mītne, sestdien vēsta tabloīds "Verdens Gang" (VG).

"Nopratināšanas laikā viņš atzinās, ka ir plānojis uzbrukumus arī citiem mērķiem, bet 22.jūlijā uzbrukuma mērķi bija valdības ēka Oslo un Utejas salā," VG citē prokuroru Polu Fredriku Jortu-Krābī.

Tabloīds vēsta, ka karaļa pils Bēringa-Breivīka uzbrukumu mērķu sarakstā iekļauta tās simboliskās vērtības dēļ, bet Darba partijas galvenā mītnei uzbrukums plānots, jo partija atbalsta multikulturālas sabiedrības veidošanu, pret kuru ļoti negatīvi noskaņots ir labējais ekstrēmists.

"Nevēlos komentēt, cik mērķu viņam bija prātā, nedz arī to, kāda veida uzbrukumi tie bija. Tie ir skaidri teroraktu mērķi un galvenā ideja ir uzbrukums valdībai," teicis Jorts-Krābī.

"Pēc uzbrukumiem centrālajās valsts ēkās tika pastiprināta drošība. Mēs nesniedzam detalizētāku informāciju par īstenotajiem drošības pasākumiem, bet institūciju drošība tiek garantēta," paziņoja policijas pārstāve.

Savukārt Bēringa-Breivīka advokāts Geirs Lipestāds piektdien laikrakstam "Aftenposten" atzina, ka viņa klients bija plānojis uzbrukumus arī citiem mērķiem.

"Tai piektdienai [22.jūlijam] viņam bija dažāda mēroga uzbrukumu projekti," Lipestāds piektdien teica laikrakstam.

"Tajā dienā notika lietas, kurās es negribu šobrīd iedziļināties, kuru dēļ notikumi ievirzījās citādāk nekā viņš bija plānojis," stāstīja advokāts.

Norvēģijas policija attiecās komentēt izskanējušo informāciju par citiem iespējamajiem Bēringa-Breivika uzbrukumu mērķiem.

Tomēr viens no vadošajiem izmeklētājiem Jons Frederiksens atklāja, ka "operatīvā informācija, kuru varam atklāt, ka, apkopojot sākotnējā nopratināšanā iegūto informāciju ar elementiem no viņa publicētā, esam noteikuši vairākas vietas, kuras pārbaudām, vai pastāv kādi draudi".

Viņš gan uzreiz piebilda, ka līdz šim nekāds apdraudējums nav atklāts.

Savā 1500 lappuses garajā manifestā, ko viņš publicēja internetā neilgi pirms uzbrukumiem Oslo, rakstīja, ka "12 neizdevušos uzbrukumu labi apsargātai personai vietā var veikt 12 veiksmīgi uzbrukumi mazākiem mērķiem, iznīcinot vairāk nekā 50 sākotnējos mērķus".

32 gadus vecais Norvēģijas pilsonis Bērings- Breivīks atzīst, ka sarīkojis abu s 22.jūlijā notikušos teroraktus - sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, un apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus.

Viņa garīgās veselības stāvokli noteiks psihiatri, kas izvērtēs, vai viņš spēj staties tiesas priekšā, kuru prokurori neprognozē ātrāk par nākamo gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!