Foto: EPA-AFI
Būšehras atomelektrostacija (AES), kas ir pirmā AES Irānā, sestdienas vakarā tika pievienota valsts elektrotīklam, svētdien paziņoja Irānas Atomenerģijas organizācija.

Būšehras AES tika pievienota Irānas elektrotīklam pulksten 23.29 (21.59 pēc Latvijas laika) un sāka tam piegādāt 60 megavatus no savas 1000 megavatu jaudas, paziņoja organizācijas preses sekretārs Hamids Hadems Kaemi. Jauda pakāpeniski tiks palielināta, un ir gaidāms, ka 12.septembrī AES piegādās elektrotīklam 40% savas jaudas.

Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs Fereidūns Abasi Davani augusta vidū prognozēja, ka AES sasniegs savu pilno 1000 megavatu jaudu novembra beigās vai decembra sākumā. Saistībā ar to tiks sarīkota oficiāla ceremonija, uz kuru varētu ierasties Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.
Krievijas uzbūvēto Būšehras AES bija plānots pievienot Irānas elektrotīklam 2010.gada beigās, bet pievienošana vairākkārt tika atlikta tehnisku problēmu dēļ. Šo AES bija plānots iedarbināt jau 2007.gadā, bet tā sāka darboties tikai 2010.gada novembrī un tās darbību vairākkārt aizkavēja tehniskas problēmas.

Kodoldegvielu Irānas pirmajai atomelektrostacijai piegādā Krievija, kas arī savāc izlietoto kodoldegvielu.

ASV sākumā pauda bažas par to, ka Krievija Irānā ceļ AES, jo raizējās, ka Teherāna to varētu izmantot savai kodolbruņojuma programmai. Taču, kad tika noregulēts jautājums par kodoldegvielas piegādi, Vašingtona Būšehras AES vērtē pozitīvi, norādot, ka tagad Irānai vairs neesot nepieciešamības bagātināt urānu.

Pret Irānu ir noteiktas ANO sankcijas par atteikšanos izbeigt urāna bagātināšanu, jo bagātinātu urānu var izmantot gan kā kodoldegvielu atomelektrostacijās, gan arī kodolieroču radīšanai.

ASV un tās sabiedrotās ir nobažījušās par to, ka Irāna slepeni mēģinot uzbūvēt atombumbu. Irāna šīs bažas noraida un apgalvo, ka tās kodolprogrammai ir tikai civili mērķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!