Foto: EPA/LETA
Zimbabves prezidentam Robertam Mugabe ir prostatas vēzis, kas izplatījies uz citiem orgāniem, liecina interneta vietnes "WikiLeaks" publiskotā ASV diplomātu sarakste, otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Ziņojumā, kas sūtīts 2008. gadā no ASV pārstāvniecības Hararē, citēts valsts centrālās bankas vadītājs Gideons Gono, kurš teicis, ka ārsti Mugabem ieteikuši doties atpūtā. Tiek lēsts, ka 87 gadus vecais Muagbe nenodzīvos līdz 2013. gadam.

Gono jau paziņojis, ka ziņas par Mugabes veselību esot pārspīlētas. Viņš nekad neesot teicis, ka Mugabes organismu esot pārņēmušas metastāzes un, pēc ārstu atzinuma, prezidentam atlicis dzīvot trīs līdz piecus gadus.

Savu veselību slavējsi arī pats Mugabe. Intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" 2010. gada septembrī, Zimbabves prezidents, kas ir pie varas kopš 1980. gada, noliedzis baumas, ka viņš mirst no vēža un ir pārcietis insultu.

2008. gada ziņojumā toreizējais ASV vēstnieks Džeims Magī, vēsta, ka Gono stāstījis par Mugabes plāniem atkāpties pēc 2008. gada vēlēšanām.

Centrālās bankas vadītājs to nosaucis par izdomājumiem, norādot, ka viņam "nepiemīt vara pagarināt vai saīsināt cilvēka dzīvi."

Mugabe pēc 2008. gada vēlēšanām un tās pavadošiem nemieriem piekrita dalīt varu ar opozīciju. Tās līderis Morgans Cvangirajs ieņēma premjerministra posteni.

Kā ziņots, Mugabes 2000. gadu sākumā īstenotā agrārā reforma - fermu atņemšana baltajiem saimniekiem un sadalīšana mazos zemes gabalos āfrikāņiem - izpostīja valsts plaukstošo lauksaimniecību. Kādreiz par "Āfrikas maizes klēti" dēvētā Zimbabve tagad nav spējīga pati sevi apgādāt ar pārtiku. Ekonomika ir sabrukusi. Valdošās hiperinflācijas iespaidā valsts pat atteicās no personīgās valūtas. Bez darba ir vairāk nekā 80% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!