Foto: AFP/Scanpix
Arābu valstis atbalstīs Palestīnas valsts neatkarības pieteikumu ANO Ģenerālās asamblejas sēdē 20. septembrī, otrdien informē telekanāls "Al Jazeera".

Kā paziņojis Kataras premjerministrs Hamads bin Džasima al Tani, Arābu Valstu Līgas valstis atbalsta ieceri izveidot Palestīnas valsti ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemē. Vienlaikus vēl netiek runāts par atbilstošu iesniegumu ANO Drošības padomē.

Iepriekš ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka viņa valsts izmantos veto tiesības, ja tiks lemts par Palestīnas neatkarības jautājumu.

Obama norādījis, ka vienpusēja Palestīnas neatkarības atzīšana nav produktīva un neatrisinās konfliktu ar Izraēlu. Vispirms abām pusēm ir jāatjauno sarunas un jāpanāk izlīgums.

Eiropas Savienības valstīm pagaidām nav vienotas pozīcijas šajā jautājumā. Eiropas Komisija gan atbalsta Vašingtonas pozīciju un uzstāj uz palestīniešu un izraēliešu sarunu turpinājumu.

Izraēla pieprasa, lai palestīnieši atzīst Izraēlas neatkarību un pagaidām atsakās no plāniem panākt Palestīnas atzīšanu ANO.

Kā ziņots, 1967. gadā tā dēvētā "sešu dienu kara" iznākumā Izraēla ieguva kontroli pār Ēģiptei piederošo Sinajas pussalu, Golānas augstienēm Sīrijā, kā arī palestīniešu teritorijām Gazas joslā un Jordānas upes Rietumkrastā, un Austrumjeruzalemi.

Vēlāk Izraēla atdeva Ēģiptei Sinajas pussalu, taču patur kontroli pār pārējām teritorijām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!