Foto: AFP/Scanpix
Londonā notikusi masu protesta akcija. Vairāki tūkstoši cilvēku sapulcējās laukumā pie parlamenta ēkas, prasot atcelt turbānu pārbaudes lidostās, pirmdien vēsta laikraksts "The Independent".

Akciju organizēja sikhu telekanāls "Sikh Channel", kura redakcijas atrodas Londonā un Birmingemā. Masu demonstrācijas notika arī Romā, Briselē un Madridē.

Telekanāla pārstāvji stāsta, ka agrāk Lielbritānija bijusi viena no visiecietīgākajām valstīm, taču pēc 2001.gada 11.septembra terora aktiem situācija mainījusies.

Eiropas lidostu darbinieki, tostarp briti, sākuši prasīt sikhiem noņemt turbānus pārbaudes veikšanai. Lai gan sikhiem turbāns ir, nevis vienkārši galvas sega, bet gan reliģisks simbols. Turklāt nereti šīs pārbaudes veiktas pat, neraugoties uz to, ka pārbaudes ar metāldetektoru nav radījušas kādas aizdomas, skaidro "The Press Association".

Turbāns ir viens no pieciem sikhu reliģijas simboliem. Tas tradicionāli simbolizē svētumu un ticības tīrību, kā arī norāda uz valkātāja sociālo statusu.

Sikhi atteicās turbānus noņemt pat Pirmā un Otrā pasaules karā, lai tā vietā vilktu ķiveri.

Saskaņā ar 1699.gadā pieņemtajiem noteikumiem, visiem sikhu vīriešiem ir pienākums valkāt turbānu, garus matus un bārdu, ko nedrīkst skūt. Viņiem klāt jānēsā arī trīs tērauda priekšmetus - dunci, ķemmi un aproci.

Tiesības nēsāt dunci sikhi ir nostiprinājuši Indijas konstitūcijā, kamēr citu valstu likumdošana nereti rada pretrunas ar sikhu reliģiskajām tradīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!