Foto: DELFI
Krievijas federālās drošības dienesta sastāvā darbojas īpašu aģentu vienība, kura, starp citu, īsteno arī valsts pasūtītas slepkavības ārvalstīs, pirmdien vēsta laikraksts "The Daily Telegraph".

Avīzes rīcībā nonākusi kādreizējā Pretizlūkošanas dienesta vadītāja Mihaila Ņečajeva 2003. gada 19. martā parakstīta pavēle par speciālas vienības izveidi. Vienības locekļi nodarbotos ar tādu personu atrašanu, kuras ir izsludinātas meklēšanā Krievijā, taču aizbēgušas uz ārzemēm. Pavēlē runāts par "terorismā un citu smagu noziegumu izdarīšanā aizdomās turētu personu meklēšanu, identifikāciju un iespējamu atgriešanu Krievijā."

Atbilstoši pavēles tekstam, aģentiem, pēc atsevišķa rīkojuma saņemšanas, tiek ļauts arī likvidēt mērķpersonas citu valstu teritorijā. Tiek norādīts arī uz nepieciešamību "intensīvi sagatavot vienības un atsevišķus aģentus darbam Rietumeiropā un Eiropas Savienībā.

Aģentiem bija jāsāk darboties, sākot ar 2004. gada 1. maiju. Laikraksts secina, ka Krievija sākusi cīņu pret nevēlamām personām ārzemēs krietnu laiku pirms tika pieņemts to atļaujošs likums. Tas notika tikai 2006. gada jūlijā.

Britu žurnālisti arī uzskata, ka šādas pavēles nonākšana atklātībā ir saistīta ar disidenta Aleksandra Ļitviņenko slepkavību 2006. gadā. Lielbritānijā par slepkavības vaininieku uzskata bijušo FDD virsnieku, bet tagad Valsts Domes deputātu Andreju Lugovoju. Viņs neatzīst savu vainu un Krievija atsakās viņu izdot Lielbritānijai.

Bijušais Apvienotās Karalistes ģenerālprokurors Kens Makdonalds intervijā laikrakstam "The Sunday Times" atklāti paziņojis, ka uzskata Krievijas specdienestus par vainīgiem Ļitviņenko nāvē. Tā bijusi "citas valsts vadīta nāvessoda izpilde Londonas ielās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!