Foto: AFP/Scanpix
Viens no Gruzijas bagātākajiem cilvēkiem Bidzina Ivanišvili iesaistījies politikā, izaicinot Rietumu atbalstīto valsts prezidentu Mihaili Saakašvili, teikts Ivanišvili piektdien izplatītajā paziņojumā.

Noslēgtais magnāts un filantrops Ivanišvili, kura bagātību prestižais izdevums "Forbes" lēš 5,5 miljardu ASV dolāru (2,85 miljardi latu) apmērā, skaidroja, ka viņa jaunizveidotās partijas mērķis nākamgad gaidāmajās parlamenta vēlēšanās ir iegūt "pilnīgu uzvaru".

"Prezidenta Saakašvili pilnīgais varas monopols un konstitūcijas grozījumi, kas skaidri atklāj Saakašvili nodomu saglabāt varu un palikt valsts vadībā, neievērojot jebkādus konstitūcijā noteiktus termiņus, veicināja manu lēmumu dibināt politisko partiju," skaidroja Ivanišvili.

Viņš apsūdzēja Gruzijas prezidentu par tik daudz "lielu un nepiedodamu kļūdu pieļaušanu", tostarp iespējamo mediju brīvības ierobežošanu, uzņēmējdarbības kontrolēšanu un demonstrāciju apspiešanu. Ivanišvili uzsver, ka šo kļūdu dēļ Saakašvili vajadzētu atkāpties un "lūgt cilvēkiem piedošanu".

No liekas publicitātes līdz šim izvairījies, miljardieris ir finansējis vairākus labdarības projektus Gruzijā un ir mākslas kolekcionārs. Viņš reti kad sniedzis intervijas un iepriekš tika uzskatīts, ka viņš noraida ideju par iesaistīšanos politikā.

Gruzijas opozīcijas partijas vairākkārt vēlēšanās mēģinājušas apsteigt Saakašvili, kas pie varas nāca pēc 2003.gadā notikušās Rožu revolūcijas. Tāpat Saakašvili gāšanu opozīcija mēģinājusi panākt arī vairākkārtējās ielu demonstrācijās.

Vairāki vietējie analītiķi gan norāda, ka bagātīgi finansētā Ivanišvili partija varētu mainīt politisko kārtību Gruzijā.

Kad 2007.gadā izaicinājumu valdošajai politiskajai elitei meta kāds cits Gruzijas oligarhs Badri Patarkacišvili, viņu apsūdzēja valsts apvērsuma mēģinājumā, drošības spēki slēdza viņam piederošo televīzijas staciju un viņa kandidatūru prezidenta vēlēšanas pēc gada atbalstīja vien 7,1% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!