Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" vadītājs Aimans al Zavahiri otrdien jaunā videoierakstā aicināja Alžīrijas iedzīvotājus gāzt prezidenta Abdelaziza Buteflikas valdību un atzinīgi novērtēja Lībijas nemiernieku uzvaru pār diktatoru Muamaru Kadafi.

Zavahiri, kurš kļuvis par "Al Qaeda" vadītāju pēc Osamas bin Ladena nāves, aicināja Lībijas iedzīvotājus pieņemt šariata likumus, atjaunojot valsti pēc Kadafi režīma gāšanas.

"Pirmais, ko šī NATO no jums prasīs, ir atteikšanās no islāma," sacīja Zavahiri, kurš raksturoja Ziemeļatlantijas aliansi kā "Rietumu bandu". "Veidojot savu jauno valsti, piesargieties no Rietumu un to bandītu& sazvērestībām. Neļaujiet viņiem jūs piekrāpt un nozagt jūsu upurus un ciešanas," aicināja Zavahiri.

"Un, ja es apsveicu mūsu cilvēkus Lībijā ar viņu uzvaru pār tirānu, es aicinu mūsu cilvēkus Alžīrijā iet viņu pēdās," sacīja Zavahiri. "Jūsu brāļi Tunisijā un pēc tam Lībijā ir izmetuši divus tirānus vēstures mēslainē, kāpēc jūs [Alžīrijā] nesaceļaties pret savu tirānu?" jautāja Zavahiri.

Alžīrijā ir notikuši protesti pret Buteflikas režīmu, bet protestu kustību ir veiksmīgi ierobežojuši drošības spēki.

13 minūtes garais videoieraksts otrdien tika ievietots islāma ekstrēmistu interneta forumos. To pamanīja un pārtulkoja ASV organizācija SITE, kas novēro islāma ekstrēmistu interneta lapu saturu.

Ēģiptiešu kaujinieks Zavahiri ilgu laiku bija "Al Qaeda" līdera vietnieks. Viņš pārņēma "Al Qaeda" vadību pēc tam, kad "Al Qaeda" līderis Osama bin Ladens 2.maijā tika nogalināts ASV karaflotes specvienības operācijā Pakistānā.

ASV septembrī pauda uzskatu, ka Zavahiri turpina uzturēties Pakistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!