Foto: Itar-Tass/Scanpix
Vienīgais Jaroslavļā notikušajā lidmašīnas "Jak – 42" katastrofā izdzīvojušais – lidmašīnas ekspluatācijas inženieris Aleksandrs Sizovs pirmajā intervijā Krievijas medijiem atzinis, ka uzreiz nojautis, ka lidmašīna nogāzīsies, ceturtdien informē aģentūra "Interfax".

Viņš atzinis, ka jau ieskriešanās laikā kļuvis skaidrs - lidojums nav sācies kā ierasts.

"Pirms izlidošanas lidmašīna bija ideālā stāvoklī, sagatavošanās notika ierastā režīmā," stāsta Sizovs, kurš personīgi veicis lidmašīnas apskati.

"Pēc kāda laika pasažieri sāka uztraukties, kāpēc nepaceļamies. Pagāja īss brīdis, un es sapratu, ka braucam pa smiltīm. No tām pacēlāmies un es sapratu, ka lidmašīna sāk svērties, un tūlīt mēs nogāzīsimies," skaidro bortinženieris.

Viņš nevar noraidīt vai apstiprināt versiju, ka viens no pilotiem pacelšanās laikā ir spiedis bremzes pedāli. "Ja bremzēšana būtu asa, tad es to justu, taču ja bremzi spieda līgani, tad nē," norāda Sizovs. Viņš pilnībā noliedz iepriekš izskanējuši pilotu "blondīnes kļūdu" - it kā nav bijusi atslēgta stāvbremze. To noraidījuši arī katastrofas izmeklētāji.

Sizovs apstiprinājis jau iepriekš teikto izmeklētājiem, ka katastrofas brīdī viņš nav bijis piesprādzējies un atradies nevis pilotu kabīnē, bet gan salonā, labās puses krēslu pēdējā rindā.

"Trieciena brīdī viss sāka lidot, man kaut kas spēcīgi trāpīja, jo labā puse ir lauzta. Ūdenī es jau neko praktiski nefiksēju, ne ugunsgrēku, ne lidmašīnu - nekā," atceras Sizovs. Viņš atzīst, ka izglābšanos var vērtēt kā brīnumu.

52 gadus vecais bortinženieris arvien atrodas slimnīcā, kur jau pārcietis vairākas operācijas. Viņa stāvokli ārsti vērtē kā stabilu. Sizovam vēl nav atļauts celties no gultas un paredzēta vēl viena ādas pārstādīšanas operācija. Viņš atzīst, ka ar nepacietību gaida izrakstīšanu. Profesiju mainīt nedomājot, taču lidojumos apkalpes sastāvā, visticamāk, vairs nepiedalīsies.

Kā ziņots, lidmašīnā "Jak-42", kas devās uz Minsku, atradās Jaroslavļas "Lokomotiv" hokeja komanda , kas devās uz Baltkrievijas galvaspilsētu, uz savu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonas atklāšanas spēli ar vietējo "Dinamo". Komandas sastāvā bija arī Latvijas izlases kapteinis Kārlis Skrastiņš .

Lidmašīna pacelšanās brīdī nespēja uzņemt nepieciešamo augstumu un sadūrusies ar radiobākas antenu, kas bijusi ārpus skrejceļa. Pēc sadursmes lidmašīna sadalījusies vairākās daļās un nokritusi uz zemes. Pēc avārijas izdzīvoja apkalpes loceklis Aleksandrs Sizovs un hokejists Aleksandrs Gaļimovs. Viņš pēc piecām dienām mira slimnīcā. Kopumā katastrofā gāja bojā 44 cilvēki.

Katastrofas
iemesli arvien nav noskaidroti
. Izmeklēšanas galvenās versijas ir - pilotu kļūda un lidaparāta tehniska kļūme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!