Foto: AFP/Scanpix
Valsts valdnieks šeihs Hamads bin Halifa al Tani paziņojis, ka 2013. gadā valstī notiks vēsturiskas pirmās demokrātiskās vēlēšanas, otrdien informē ziņu aģentūra "Reuters".

Pavalstnieki drīkstēs ievēlēt emīra Konsultatīvās padomes locekļus. Tas ir sava veida parlaments, taču tikai ar padomdevēja tiesībām.

Līdz šim padomes locekļus iecēla emīrs.

"Mēs apzināmies, ka mūsdienīgas valsts izvedei un aktuālo problēmu risināšanai, demokrātiskas vēlēšanas ir nepieciešamas," skaidroja monarhs.

"Mēs esam pārliecināti, ka tauta tiks galā ar šo atbildību," viņš piebildis.

Patlaban emirāts ir absolūtā monarhija, kur visa vara ir emīra un viņa radinieku rokās. Tomēr Hamads tiek uzskatīts par "apgaismotu monarhu" . Viņa vadībā Katara ir kļuvusi par vienu no modernākajām un bagātākajām musulmaņu pasaules valstīm.

2010. gadā valsts IKP pieauga par 20 %. Valsts ar aptuveni 300 000 iedzīvotājiem ik gadus piesaista desmitiem miljaradu dolāru vērtas ārvalstu investīcijas. Katarā bāzējas ietekmīgais telekanāls "Al Jazeera".

Kā ziņots, vairāku arābu valstu monarhijas sastapās ar pilsoņu protesta akcijām, kuru dalībnieki "arābu pavasara" iespaidā pieprasīja valsts pārvaldes liberalizāciju un reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!