Foto: DELFI
Lietuvā tiek veidots pētnieciskais centrs, kuru nosauks par godu ASV eksprezidentam Ronaldam Reiganam, otrdien informē portāls "Delfi.lt".

Kā informējis ārlietu ministrs Audronis Ažubalis, ideja par analītiskā centra izveidi Viļņā viņam radusies pēc "Amerikāņu mājas" apmeklējuma Vācijā. Reigana pārstāvētās Republikāniskās partijas idejas ir tuvas Lietuvas konservatīvajiem un viņu Lietuvā ciena arī par cīņu pret komunismu.

"Viņš ir īstenojis divas lietas, kas mainīja pasauli: pirmkārt, viņš Aukstā kara nomocītajai pasaulei iedvesa optimismu - nepadoties un uzvarēt -, otrkārt, viņš sauca lietas īstajos vārdos, kas ir reta parādība mūsdienu politikas pasaulē," skaidro Ažubalis.

Viņš piebilst, ka "Reigana centram" ir jāmeklē atbildes uz konkrētiem jautājumiem "mūsu reģionā".

Ministrs cer, ka jaunais centrs saņems atbalstu no Starptautiskā republikāņu institūta, Ronalda Reigana fonda un, iespējams, citām amerikāņu organizācijām, kas darbojas Lietuvā.

Fonda dibināšana notiks piektdien 25. novembrī, pieminot Reigana simtgadi. Līdzīgi centri top arī citviet Austrumeiropā.

Kā ziņots, Reigans  bija četrdesmitais   ASV  prezidents no 1981.gada 20.janvāra līdz 1989.gada 20.janvārim. 1983. gadā   Reigans  Padomju Savienību nosauca par "ļaunuma impēriju". Reigans  mira 2004.gada 5.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!