Foto: Reuters/Scanpix
Viens no Kambodžas sarkano khmeru līderiem, kurš patlaban tiek tiesāts par genocīdu un citiem brutālā režīma 70.gados pastrādātajiem noziegumiem, otrdien Kambodžas kara noziegumu tiesā paziņoja, ka viņam izvirzītās apsūdzības ir nepatiesas.

"Viss, kas tika minēts [prāvas] ievadrunā, nav patiesība. Mans uzdevums revolūcijā bija kalpot nācijas un tautas interesēm," sacīja Nuons Čea, kurš tiek uzskatīts par režīma galveno ideologu.

Ilgi gaidītajā prāvā, kurā tiek tiesāti sarkano khmeru režīma "brālis numur divi" Nuons Čea, līdz ar bijušo valsts vadītāju Khieu Samphanu un bijušo ārlietu ministru Iengu Sari, ievadruna tika uzsākta pirmdien.

Visi trīs noliedz apsūdzības kara noziegumos, noziegumos pret cilvēci un genocīdā, kas viņiem ir izvirzītas saistībā ar divu miljonu cilvēku nāvi sarkanu khmeru terora laikā no 1975. līdz 1979.gadam.

Cenšoties izveidot agrāro utopiju, režīms iztukšoja pilsētas, atcēla naudu, aizliedza reliģiju un iznīcināja ceturto daļu Kambodžas iedzīvotāju.

Nuons Čea neizrādīja nekādas emocijas, kad tiesā tika demonstrēts videomateriāls, kurā viņš aizstāv režīma asiņaino slaktiņu un upurus dēvē par nodevējiem.

Prokurori tiesā demonstrēja 2009.gada filmas "Tautas ienaidnieki" fragmentu kā pierādījumu tēzei, ka tā bija kustības politika - nogalināt ienaidniekus un tos, ko tā uzskatīja par nelojāliem.

"Ja šie nodevēji būtu dzīvi, khmeriem kā tautai būtu pienācis gals, tāpēc es uzdrīkstos teikt, ka mūsu lēmums bija pareizs," videomateriāla Nuons Čea mierīgi stāsta kambodžiešu žurnālistam. "Ja mēs būtu izrādījuši žēlastību šiem cilvēkiem, nācija būtu zaudēta."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!