Foto: Kadrs no video
Trešdien vakarā, pēc tam, kad Baltkrievijas Augstākā tiesa bija atzinusi Dmitriju Konovalovu un Vladislavu Kovaļovu par vainīgiem 11.aprīlī notikušajā Minskas metro spridzināšanā, baltkrievu televīzija pārraidīja abu vīriešu atzīšanos, vēsta portāls "Telegraf".

Televīzijā demonstrēta pirmstiesas pratināšana, kurā abi apsūdzētie atzīst savu vainu apsūdzībās.

Vienā no video materiāliem Konovalovs liecinājis, ka tieši viņš organizēja un sarīkoja sprādzienu metro. Jaunais vīrietis pratināšanas laikā nenoliedza, ka izgatavojis jaudīgu spridzekli, lai nogalinātu "pēc iespējas vairāk cilvēku". Liecībās vīrietis arī norādījis, ka metro staciju "Oktjabrjskaja" izvēlējies, jo tajā parasti ir daudz cilvēku.

Pratināšanā, kurā piedalījās abu vīriešu advokāti, viņi stāstīja, kā dienu pirms spridzināšanas rūpīgi gatavojās tai. Kovaļovs paziņoja, ka saticies ar Konovalovu metro, lai palīdzētu aiznest somu ar spridzekli. Vīrietis apgalvoja, ka zinājis par somas saturu. Tiesā gan vīrietis no šīm liecībā atteicās, apgalvojot, ka nav zinājis, ka somā ir sprāgstviela.

Pirmstiesas pratināšanā Kovaļovs precīzi nosauca noziegumus, kurus paveicis Konovalovs – spridzināšana kāpņutelpās, dedzināšana, sprādzienu rīkošana Minskas un Vitebskas centrā, mēģinājums no sliedēm nodzīt vilcienu, autobusu dedzināšana. Vīrietis liecināja, ka dažos no šiem noziegumiem piedalījies arī pats.

Tiesā Konovalovs un Kovaļovs savu vainu apsūdzībās neatzina. Tiesā abi liecināja, ka atzīšanās liecības sākumā snieguši piespiedu kārtā.

Jau vēstīts, ka tiesa trešdien abiem 11.aprīlī notikušā sprādziena Minskas metro sarīkotājiem piesprieda nāvessodu. Tiesnesis Dmitriju Konovalovu atzina par vainīgu terorismā, bet Vladislavu Kovaļovu par varas iestāžu neinformēšanā par plāniem rīkot sprādzienu. Tiesnesis apmierināja prokuratūras prasību, apsūdzētajiem piemērojot augstāko soda mēru – nāvessodu.

Sprādziens metro stacijā "Oktjabrjskaja" Minskas centrā notika 11.aprīļa vakarā. Spridzeklis tika detonēts ar tālvadības mehānismu metro stacijā, kad vakara sastrēgumstundas laikā stacijā iebrauca vilciens. Sprādzienā tika nogalināti 15 un ievainoti vairāk nekā 200 cilvēki.

Viens no apsūdzētajiem ir elektriķis, bet otrs - mehāniķis. Varas iestādes vēl nav minējušas skaidru viņu rīcības motīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!