Foto: Reuters/Scanpix

Dienu pirms Krievijas parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanām aizturēta vēlēšanu novērotāju grupas "Golos" ("Balss") vadītāja Lilija Šibanova, kurai lidostā konfiscēts dators.

Šibanova paziņoja, ka sestdien Maskavas Šeremetjevas lidostā aizturēta uz 12 stundām un amatpersonas konfiscējušas viņas datoru, apgalvojot, ka tajā bijusi instalēta nelikumīga programmatūra.

Aktīviste norāda, ka tas ir bijis politiski motivēts uzbrukums, lai viņa nedotos uz Eiropas Parlamentu, kur nākamnedēļ bija plānojusi runāt par svētdien gaidāmajām Valsts domes vēlēšanām. Viņa arī pauda bažas, ka policija viņas datorā var augšupielādēt ko tādu, par ko draud kriminālatbildība, lai novērstu viņas došanos uz ārvalstīm.

Izmeklēšanas par nelegālas programmatūras izmantošanu Krievijā bieži tiek izmantotas cīņai pret nevalstiskajām organizācijām.

Muitas pārbaude notika pēc tam, kad piektdienas vakarā izrādītā dokumentālajā filmā "Golos" tika apsūdzēta par strādāšanu ASV valdības labā. Piektdien tiesa nevalstiskajai organizācijai piesprieda 30 tūkstošus rubļu (507 lati) lielu soda naudu par vēlēšanu norises noteikumu pārkāpumu organizācijas mājaslapā.

No "Golos" vēlēšanās kā novērotāji piedalās 3000 cilvēki visā Krievijā, kas, kā apgalvo organizācija, atrodas zem milzu spiediena un viņus mēģina iebiedēt.

Pagājušajā nedēļas nogalē Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, kas nākamgad visticamāk atgriezīsies valsts prezidenta krēslā, pauda aizdomas, ka Rietumvalstis caur Krievijas nevalstiskajām organizācijām mēģina ietekmēt vēlēšanu kampaņas gaitu, nodēvējot to par "vējā izsviestu naudu".

Šibanova norādīja, ka vēršanās pret "Golos" notiek, jo organizācija izveidoja mājaslapu, kurā cilvēki var augšupielādēt informāciju, tostarp video un fotogrāfijas, par Valsts domes vēlēšanu laikā pieredzētajiem pārkāpumiem.

Mājasalapā "Kartanarusheniy.ru" sestdien bija reģistrēti jau 8334 pārkāpumi, bet vēlāk tehnisku problēmu dēļ mājaslapa nebija pieejama.

Tiek ziņots arī par citiem pārkāpumiem.

Krievijas blogeri sestdien sūdzējās, ka jau trešo dienu pēc kārtas nav pieejama viņu iecienītākā pulcēšanās vieta tiešsaistē "Livejournal". Viņi izteica aizdomas, ka tas noticis varas iestāžu organizēta kiberuzbrukuma dēļ, lai neļautu cilvēkiem diskutēt par svētdienas vēlēšanām.

Savukārt tiesa Maskavā piesprieda desmit diennaktis ilgu arestu nereģistrētās partijas "Cita Krievija" aktīvistam Andrejam Gorinam, kuru piektdien aizturēja reida laikā, kad tiesībsargājošās institūcijas veica kratīšanas opozicionāru dzīvesvietās. Viņa dzīvoklī esot atrasti necenzēti materiāli, viņš aicināja izdzēst datorā glabāto informāciju un mēģināja pamest kratīšanas vietu.

Kopumā "Citas Krievijas" aktīvistu dzīvesvietās piektdien tika veiktas četras kratīšanas saistībā ar krimināllietu par līdzdalību ekstrēmismu sludinošā organizācijā. Kopumā tika aizturēti deviņi cilvēki, tostarp kustības "Cita Krievija" līderis Eduards Ļimonovs, kas paziņojis par plāniem nākamgad cīnīties par Krievijas prezidenta amatu. Visi, izņemot Gorinu, pēc ilgas nopratināšanas tika atbrīvoti.

Bet Igaunijas portāls "Delfi.ee" sestdien vēstīja, ka Igaunijas sabiedriskās televīzijas ETV operatoram tika liegts filmēt kādā vēlēšanu iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!