Foto: Reuters/Scanpix
Teherāna bloķējusi piekļuvi iepriekš Vašingtonas prezentētajai "virtuālajai vēstniecībai" . Diplomātiskās attiecības starp valstīm likvidētas pēc 1979. gadā. Toreiz notika "Islāma revolūcija". Tās ietvaros radikālie islāmisti ieņēma ASV vēstniecību un saņēma par ķīlniekiem amerikāņu diplomātus.

Jau vēstīts, ka ASV otrdien atklāja internetā virtuālu vēstniecību Irānā, lai par spīti oficiālu attiecību trūkumam starp abām valstīm nodibinātu kontaktus ar Irānas iedzīvotājiem.

Kad ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone oktobrī paziņoja par šādas virtuālas vēstniecības plāniem, Irāna pauda sašutumu un apsūdzēja ASV mēģinājumos iejaukties Irānas iekšējās lietās.

Virtuālā vēstniecība ar adresi http://iran.usembassy.gov/ piedāvā iepazīties ar ASV politiskiem paziņojumiem angļu un farsi valodās, informāciju par ASV vīzu iegūšanu, ziņas no ASV finansētās raidstacijas "Amerikas Balss" ("Voice of America") un saites viedokļu apmaiņai ar sociālo mediju starpniecību.

Klintone šajā vietnē ievietotā videoierakstā pauda cerību, ka tā dos iespēju amerikāņiem un irāņiem kontaktēties "atklāti un bez bailēm".

ASV vēstniecība Irānas galvaspilsētā Teherānā tika slēgta 1979.gadā pēc Irānas islāma revolūcijas, kuras gaitā Irānas studenti ieņēma ASV vēstniecību un saņēma par ķīlniekiem 52 amerikāņu diplomātus.

Simtiem protestētāju Teherānā pagājušajā nedēļā iebruka Lielbritānijas vēstniecībā un vēl vienā šīs valsts diplomātiskā pārstāvniecībā, izpelnoties asu starptautisku nosodījumu. Irānas vadība mēģināja distancēties no šī uzbrukuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!