Foto: Reuters/Scanpix
Rumānijas augstākā tiesa ceturtdien attaisnoja korupcijā apsūdzēto bijušo valsts premjerministru Adrianu Nastasi par mēģinājumu piekukuļot augsta ranga amatpersonu, lai kavētu izmeklēšanu par viņa sievas saņemtu mantojumu.

Tiesas procesā, kuram rūpīgi seko arī Eiropas Savienība (ES), novērtējot Rumānijas sasniegto progresu tieslietu sistēmas uzlabošanā, tika attaisnotas arī abas pārējās šajā lietā apsūdzētās personas.

Tiesa attaisnoja Nastasi apsūdzībās, ka 2000.gada decembrī viņš mēģināja piekukuļot valsts biroja, kas apkaro nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, darbinieku Joanu Melinesku pārtraukt izmeklēšanu par aizdomīgu 400 tūkstošu ASV dolāru (216 tūkstošu latu) lielu mantojumu, ko saņēma Nastases sieva, par to pretī solot Melinesku paaugstināt par biroja vadītāju.

Melinesku tiešām pēc Nastases stāšanās premjera amatā kļuva par biroja vadītāju. Tomēr arī viņš ceturtdien tika attaisnots apsūdzībās kukuļņemšanā un dokumentu zādzībā un iznīcināšanā.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt, bet Nastase apsūdzības nodēvējis par politiski motivētām.

Nastasi, kas no 2000. līdz 2004.gadam vadīja sociāldemokrātu valdību, vēl būs jāstājas tiesas priekšā divos procesos par korupciju – jāatbild apsūdzībai, ka viņš no valsts līdzekļiem piesavinājies 1,6 miljonus eiro (1,2 miljonus latu) savai 2004.gada priekšvēlēšanu kampaņai, kā arī par to, ka celtniecības firmas direktoru iecēla par savas valdības ministru apmaiņā pret to, ka kompānija premjera māju uzcēla lētāk par tirgus cenām.

Rumāniju, kas 2007.gadā pievienojās ES, Brisele vairākkārt ir kritizējusi par lēno gaitu, kādā tiek izskatītas korupcijas lietas, kurās iesaistītas augsta ranga amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!