Foto: AFP/Scanpix
Maskava apmaiņā pret lētāku Krievijas gāzi pieprasa no Ukrainas vairākas politiskās piekāpšanās, kas varētu kļūt par šķērsli Kijevas eirointegrācijas kursam, vēsta laikraksts "Kommersant-Ukraina", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem.

Pašlaik notiek Krievijas un Ukrainas sarunas par Krievijas gāzes piegādes cenu pazemināšanu. Kijeva uzskata gāzes cenas par netaisnīgi augstām. Iespējams, apmaiņā pret zemākām cenām Maskava iegūs pieeju Ukrainas gāzes transportēšanas sistēmai. Tiesa, abas puses šaubās, ka sarunas varēs pabeigt līdz gada beigām.

Ukrainas premjers Nikolajs Azarovs jau paziņojis, ka valsts gatava 2012.gadā maksāt par gāzi iepriekš noteikto augsto cenu – 416 ASV dolārus (aptuveni 208 latus) par 1000 kubikmetru, un budžetā tam jau paredzēti līdzekļi.

Sarunām tuvu stāvoši "Kommersant" avoti apgalvo, ka apmaiņā pret zemākām cenām Maskava prasa arī politiskās piekāpšanās. "Pirmais variants – Ukrainas iestāšanās Eirāzijas ekonomiskajā savienībā, otrais – Ukrainas izstāšanās no Eiropas enerģētikas savienības," avota teikto citē laikraksts.

Izstāšanās no enerģētikas savienības var apgrūtināt Ukrainas attiecības ar Eiropas Savienību, ar kuru plānots vienoties par ES brīvu pieeju Ukrainas gāzes tranzīta sistēmai.

Savukārt iestāšanas Eirāzijas ekonomiskajā savienībā, kurā ir Krievija, Baltkrievija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Tadžikistāna un Uzbekistāna, tieši neizraisītu problēmas Ukrainas attiecībās ar ES, taču tas var kaitēt Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča un viņa Reģionu partijas reitingam, norāda laikraksts. Pašlaik Ukrainai šajā organizācijā ir novērotāju statuss.

Laikraksta avots gan norādījis, ka pagaidām Ukraina atteikusies no abiem piedāvātajiem variantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!