Foto: EPA/LETA
Bijušais Horvātijas premjerministrs Ivo Sanaders, kurš tiek tiesāts par korupciju, atbrīvots no apcietinājuma pret drošības naudu.

Tiesa Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā piektdien nolēma Sanaderu atbrīvot pret 12,4 miljonu kunu (770 tūkstošu latu) drošības naudu. Sanaders nedrīkst atstāt galvaspilsētu Zagrebu un viņam jānodod sava pase varas iestādēm.

Jau ziņots, ka Zagrebā 3.novembrī sākās prāva pret bijušo premjerministru Ivo Sanaderu, kurš tiek apsūdzēts korupcijā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Šī ir pirmā korupcijas prāva pret kādu no Horvātijas augstākajiem politiķiem kopš valsts neatkarības pasludināšanas 1991.gadā.

Sanaders ir pirmais bijušais Horvātijas valdības vadītājs, pret kuru tika uzsākta izmeklēšana saistībā ar korupciju. Viņš bija premjers un valdošās konservatīvās partijas "Horvātijas Demokrātiskā savienība" (HDZ) vadītājs no 2003. līdz 2009.gadam, kad negaidīti atkāpās no premjera amata.

Sanaders 2010.gada janvārī tika izslēgts no HDZ par premjerministres Jadrankas Kosoras kritizēšanu, bet saglabāja vietu parlamentā kā neatkarīgs deputāts. Sanaders ir noliedzis savu vainu likumpārkāpumos un apsūdzējis Kosoru kampaņas rīkošanā pret viņu.

Sanaders pagājušā gada decembrī tika aizturēts Austrijā saskaņā ar Horvātijas izdotu aizturēšanas orderi dienu pēc tam, kad Horvātijas parlaments viņam atcēla tiesisko imunitāti.

Zalcburgas federālās zemes tiesa 9.maijā nolēma apmierināt Horvātijas lūgumu izdot Sanaderu, un viņš jūlijā atgriezās Horvātijā.

Horvātijas plašsaziņas līdzekļi bija vairākkārt ziņojuši par Sanadera korupciju, tostarp saistībā ar Austrijas banku "Hypo". Mediji vēstīja, ka, pēc Sanadera rīkojumiem, esot slēgti darījumi par fiktīviem pakalpojumiem un iegūtā nauda nonākusi privātpersonu kabatās vai tikusi izmantota par aizsegu HDZ finansēšanai.

Pret Sanaderu notika izmeklēšana arī par iespējamu kukuļņemšanu no Ungārijas energokompānijas MOL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!