Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskais Ruandas kara noziegumu tribunāls diviem galvenajiem Ruandas 1994.gada genocīda organizēšanā apsūdzētajiem trešdien piespriedusi mūža ieslodzījumu, vēsta BBC.

Notiesājošais spriedums pasludināts diviem kādreiz Ruandā vadošajiem politiķiem Eduardam Karemelam un Metjū Ngirumpatsem.

Tiesa secinājusi, ka Ngirumpatse bijis kriminālās grupas biedrs, kura iznīcināja tutsi cilts cilvēkus, vēsta aģentūra AFP. 1994.gada aprīlī Ngirumpatse izdevis rīkojumu tutsi cilts iznīcināšanai nogādāt ieročus uz kādu viesnīcu galvaspilsētā Kigali. "Ir skaidrs, ka ieroči tika gādāti, lai nogalinātu tutsi cilti," spriedumā uzsvēris tiesnesis.

"Tiesa secina, ka karavīri un citas militārpersonas izvarojuši tutsi cilts sievietes un meitenes, un šie noziegumi arī ir uzskatāmi par daļu no genocīda pret tutsi etnisko grupu," teikusi tiesa.

Ngirumpatse bijis partijas "Nacionālā Revolucionārā kustība par attīstību" priekšsēdētājs, bet Karamels bijis šīs partijas deputāts.

Ruandas tribunāls, ko 1994.gadā izveidoja ANO Drošības padome, ir tiesa ANO paspārnē. Tribunāla radīšanas mērķis bija tiesāt personas, kuras ir atbildīgas par genocīdu un citiem nopietniem starptautisko tiesību pārkāpumiem Ruandā.

Ruandas genocīds tiek uzskatīts par vienu no 20. gadsimta nežēlīgākajiem notikumiem. BBC vēsta, ka 1994. gadā 100 dienu laikā nogalināti aptuveni 800 000 cilvēku. Masveidā tika iznīcināti ne tikai tutsi cilts piederīgie, bet arī mērenie hutu cilts pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!