Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejā trešdien beigusies valsts vadītāja Kima Čenira bēru oficiālā daļa, kuras laikā no līdera atvadījušies simtiem tūkstošiem cilvēku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valsts televīzijas translētajos kadros bijis redzams, kā limuzīns ar Čenira zārku lēnām virzās pa Phenjanas ielām. Kādu brīdi tam blakus soļojis Čenira dēls un jaunais Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns.

Karavānu pavadījis arī kupls armijas pulks. Ielās bija iznākuši simtiem tūkstoši iedzīvotāju, no kuriem liela daļa līdzīgi kā dienā, kad tika paziņots par Čenira nāvi, skaļā balsī raudāja. Bēres sākās Phenjanā Kumsusana Memoriālajā pilī, kur Čenira līķis atradās stikla zārkā. BBC vēsta, ka Čenira līķi paredzēts iebalzamēt.

Bērēs nepiedalījās neviena ārvalstu delegācija.


Jau vēstīts, ka Čenirs nomira 17.decembrī 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme".

Ziemeļkorejā ir izsludinātas valsts sēras līdz ceturtdienai. Sērotāji varēja atvadīties no Kima Čenira no 20.decembra līdz otrdienai Kumsusana mauzolejā, kur atrodas iebalzamētais viņa tēva Kima Irsena līķis.

Kima Čenira jaunākais dēls un amata mantinieks Kims Čenuns jau ir pasludināts par "dižo pēcteci" un militāro spēku augstāko komandieri, kā arī iecelts par valdošās Korejas Strādnieku partijas galvenās lēmējvaras Centrālās komitejas vadītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!