Foto: AFP/Scanpix
Zviedrijā palielinās ienākumu plaisa starp turīgajiem un trūcīgajiem valsts iedzīvotājiem, ceturtdien intervijā ziņu aģentūrai TT teicis Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs.

Ministrs intervijā paudis satraukumu par statistikas datiem, kas liecina, ka Zviedrijā pēdējos piecos gados palielinās sabiedrības noslāņošanās, pieaugot atšķirībai starp bagāto un nabadzīgo cilvēku ienākumiem.

Saskaņā ar statistikas datiem 10% trūcīgāko Zviedrijas ļaužu ienākumi pēc nodokļu samaksas ir kritušies par 5,5% jeb 350 zviedru kronām (27 latiem) mēnesī, savukārt 10% turīgāko cilvēku ienākumi ir cēlušies par 23% jeb 7300 zviedru kronām (573 latiem).

Pēc statistiķu paustā, jo lielāki bija cilvēka ienākumi 2005.gadā, jo procentuāli lielāks bija šo ienākumu pieaugums pēdējos piecos gados. Zviedrijas finanšu ministru šāda situācija neapmierina.

Valstī cilvēku ienākumiem ir jākļūst vienlīdzīgākiem, "un dabiski, ka ir satraucoši redzēt rādītājus, kas liecina par pretējo", paziņoja Borgs, ierosinot veikt izmaiņas valdības budžeta tēriņu politikā, lai šādu tendenci apturētu.

Pēc viņa ierosinājuma, Zviedrijā būtu jāpalielina dotācijas pensionāriem un ģimenēm ar bērniem, kā arī jāmīkstina stingrie noteikumi sociālās palīdzības saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!