Foto: Reuters/Scanpix
Vairākos pret šiītu svētceļniekiem un šiītu apdzīvotajiem rajoniem vērstos uzbrukumos Irākā ceturtdien nogalināti vismaz 68 cilvēki.

Tiek ziņots par vairāk nekā 100 ievainotajiem.

Visvairāk cilvēku – 45 – gāja bojā uzbrukumā Irākas dienvidu pilsētā Nasirijā, kad pašnāvnieks spridzinātājs izraisīja eksploziju svētceļnieku pūlī, kuri devās uz svēto pilsētu Karbalu. Šajā uzbrukumā ievainoti vismaz 68 cilvēki.

Irākas galvaspilsētas Bagdādes ziemeļos ceturtdien eksplodēja pieci spridzekļi šiītu rajonos, nogalinot vismaz 23 cilvēkus un ievainojot vairākus desmitus.

Bagdādes ziemeļu rajonā Kadimijā eksplodēja divi spridzekļi automobiļos, nogalinot 14 un ievainojot 37 cilvēkus, paziņoja Aizsardzības ministrijas amatpersona. Ziņu avots Iekšlietu ministrijā gan pavēstīja par 15 nogalinātajiem un 31 ievainoto šajos sprādzienos. Sprādzienos bojātas vairākas automašīnas un veikali, kā arī nesen uzceltas viesnīcas fasāde.

Savukārt Bagdādes ziemeļaustrumu rajonā "Sadra pilsētā" eksplodēja uz stāvoša motocikla novietots spridzeklis, nogalinot septiņus un ievainojot 20 cilvēku. Sprādziens notika netālu no dienas strādnieku grupas, kas bija ieradušies meklēt darbu. Neilgi pēc tam pie šā rajona galvenās slimnīcas eksplodēja divi ielas malā novietoti spridzekļi, nogalinot divus un ievainojot 15 cilvēku.

Drošības spēki norobežojuši sprādzienu vietas un lieguši pieeju žurnālistiem, kas saniknojis vietējos iedzīvotājus, kuri apgalvo, ka tādējādi tiek slēpta drošības spēku nespēja tikt galā ar saspīlējumu valstī.

Uzbrukumus nosodīja Irākas parlamenta spīkers sunnīts Osama al Nudžaifi, kā arī Irākas kaimiņvalsts Irāna, kuru pārsvarā apdzīvo šiīti.

Šī ir lielākā bruņotā vardarbība Bagdādē kopš 22.decembra sprādzieniem, kuros tika nogalināti 67 cilvēki.

Sprādzieni notika laikā, kad Irākā ir izcēlusies politiska krīze saistībā ar viceprezidenta sunnīta Tarika al Hašemi aizturēšanas orderi, kurš izdots saskaņā ar pretterorisma likumu. Hašemi ir patvēries Kurdistānas autonomajā reģionā Irākas ziemeļos, bet Irākas premjerministrs šiīts Nuri al Maliki pieprasa Hašemi izdošanu. Maliki arī aicina atcelt no amata vicepremjeru sunnītu Salehu al Mutlaku, kurš nosaucis Maliki valdību par "diktatūru".

Hašemi un Mutlaks pārstāv sunnītu politisko bloku "Al-Iraqiya", kas reaģēja uz Hašemi aizturēšanas orderi, solot boikotēt valdību.

18.decembrī no Irākas pilnībā tika izvesti ASV spēki. Savulaik šajā valstī atradās gandrīz 170 tūkstoši amerikāņu karavīru 505 bāzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!