Foto: Reuters/Scanpix
ANO Narkotiku un noziegumu apkarošanas birojs paziņojis, ka, apkopojot 2011.gada datus, secināms - Afganistānas opija cena pieaugusi par 133%, vēsta raidsabiedrība BBC.

ANO jaunākais ziņojums par opiju Afganistānā liecina, ka pērn zemnieki, kuri audzē opija magones, nopelnījuši vārāk kā 1,4 miljardus dolāru (aptuveni 700 000 latu), kas ir aptuveni 9% no kopējā valsts iekšzemes kopprodukta.

Eksperti norāda, ka cenas šai narkotiskajai vielai sāka kāpt 2010.gadā, jo saruka piedāvājums. Magoņu raža izrādījās krietni mazāka, jo stādiem piemetās sēnīšu slimība. Taču vēlāk slimības skārto magoņu lauku platība atkal pieauga līdz iepriekšējiem apmēriem.

ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas pārvaldes izpilddirektors, krievu diplomāts Jurijs Fedotovs paziņojis, ka opija pārdošana palīdz finansēt islāmistu teroristisko grupējumu "Taliban" un veicina korupcijas izplatību Afganistānā.

"Opija pārdošana veidoja lielāko daļu Afganistānas ekonomikas," uzsvēris Fedotovs.

ANO uzsver, ka aptuveni 90% no visa pasaulē saražotā opija izgatavo Afganistānā. ANO pērn prognozēja, ka opija ražošana augs, jo cenu kāpuma dēļ šī viela kļuvusi izdevīgāka.

Rezultātā pērn, trijos Afganistānas rajonos, kuros iepriekš pasludināja par brīviem no magonēm, ievērojami palielinājusies opija ražošana. BBC norāda, ka runa ir par Kapisas provinci, Balganu un Farjabu.

ANO ziņojums liecina, ka pērn ar opija magonēm apsēti lauki 131 tūkstoša hektāru platībā, kas ir par septiņiem procentiem vairāk kā 2010.gadā. Savukārt opija daudzums, ko saražo, pieauga par 61% - no 3600 tonnu 2010.gadā līdz 5800 tonnu 2011.gadā.

BBC vēsta, ka Tadžikistānā, kas robežojas ar Afganistānu, pērn divās specoperācijās galvaspilsētā konfiscēti aptuveni 150 kilogrami narkotiku.

Izmeklētāji ziņojuši, ka šīs kravas bijušas paredzētas nogādāšanai Krievijā. "Melnajā tirgū" šādas karas vērtība būtu vairāk kā 80 000 dolāri (aptuveni 40 000 latu), bet Krievijā un Eiropas valstīs cena vēl kāptu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!