Foto: Reuters/Scanpix
Dārgumu meklētājs no Menas štata ASV apgalvo, ka esot atradis Otrā pasaules kara laikā Atlantijas okeānā nogrimušu kuģi ar platīna kravu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielbritānijas kravas kuģa “Port Nicholson” vraks atrasts 213 metrus dziļumā 80 kilometru attālumā no ASV piekrastes, informē zemūdens dzīļu pētnieks Gregs Bruks.

Kuģis nogrima 1942. gadā, kad to torpedēja vācu zemūdene. Seši kuģa apkalpes locekļi gāja bojā.

Uz kuģa atrodoties 30 kastes ar platīna stieņiem, kuru kopējā masa 71 tonna, uzskata Bruks. Uz kuģa esot arī zelta stieņi un dimanti.

Bruks savu pārliecību pamato ar ierakstiem ASV Finanšu ministrijas grāmatvedības uzskaites žurnālā, kas liecinot - uz kuģa bijuši platīna stieņi, ar kuriem par ASV militāro apgādi norēķinājusies PSRS.

Ja uz kuģa patiešām atrodas platīns, tā vērtība varētu būt trīs miljardi ASV dolāru (aptuveni 1,5 miljardi latu).

Skeptiķi gan apšauba iespējamību, ka uz kuģa varētu atrasties platīna krava.

Lielbritānijas valdības pārstāvis Entonijs Šusts informēja, ka ar kuģi galvenokārt pārvadāta tehnika un militārais aprīkojums, tomēr tiek pārbaudīts, kāda krava varēja atrasties uz kuģa tā nogrimšanas brīdī.

Lielbritānija sagaidīšot, kad sāksies kuģa izcelšana, lai lemtu par pretendēšanu uz kuģa īpašumtiesībām, informēja Šusts.

Kuģa izcelšana varētu sākties februāra beigās vai marta sākumā, paziņoja Bruks.

Bruks kuģi esot atradis jau pirms četriem gadiem, bet nav par to ziņojis, kamēr nenokārtoja visus ar kuģa izcelšanu saistītos juridiskos jautājumus.

Tomēr jūras tiesību speciālisti norāda, ka savas tiesības uz kuģi var izvirzīt ASV, Lielbritānija un Krievija, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!