Foto: Reuters/Scanpix
Vairāk nekā 400 nevalstiskās organizācijas ceturtdien paziņojušas, ka neatbalsta ierosinātās Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) reformas, kuru mērķis ir tiesas pārslogotības atvieglošana.

Pašreiz tiesas lēmumu gaida vairāk nekā 150 000 lietu.

Nevalstisko organizāciju konference, kura ietver sevī arī starptautisko cilvēktiesību aizstāvju organizāciju "Amnesty International" un starptautisko preses un vārda brīvības organizāciju "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres" - RSF), paziņojusi, ka tai ir nopietni iebildumi pret vairākām ierosinātajām reformām.

Konference noraidījusi priekšlikumu uzlikt nodevas sūdzību iesniedzējiem, kā arī citas reformas, kas varētu diskriminēt ekonomiski vai sociāli ievainojamas personas un atturēt patiesos upurus no vēršanās tiesā.

Nevalstiskās organizācijas par nepieņemamu uzskata arī priekšlikumu pēc zināma laika posma lietas automātiski izbeigt, norādot, ka šāda prakse būtu nesavienojama ar jebkuras jurisdikcijas pamatiem un kaitētu individuālo sūdzību iesniegšanai un tiesu varai.

Lielbritānija ir aicinājusi pārējās Eiropas Padomes dalībvalstis atbalstīt reformas, lai būtu iespējams tikt galā ar "tādiem nopietniem cilvēktiesību jautājumiem, kas prasa starptautisku tiesu".

"Mēs vēlamies, lai tiesa atgriežas pie savas nodarbošanās kā starptautiska tiesa, kas risina nopietnus principa jautājumus, kad ir pamats atzīt, ka dalībvalsts vai tās tiesa, vai tās parlaments ir nopietni pārkāpušas Eiropas Cilvēktiesību konvenciju (ECTK)," intervijā laikrakstam "Daily Telegraph" paziņoja Lielbritānijas tieslietu ministrs Kenets Klārks.

ECT reformu jautājums tālāk tiks apspriests konferencē Londonā šā gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!