Foto: AFP/Scanpix

Alžīriešu izcelsmes Francijas pilsonis kaujinieks Mohameds Merahs, kurš uzņēmās atbildību par septiņām slepkavībām Francijas dienvidos un kuru policija apšaudē ceturtdien nošāva, nav uzskatāms par psihisku slimu cilvēku, bet gan par monstru, ceturtdien pēc kaujinieka nogalināšanas paziņojis Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, vēsta ārvalstu mediji.

"Šos noziegumus nav pastrādājis ārprātīgais. Vājprātīgie nenes atbildību par savu rīcību. Šajā gadījumā noziegumus pastrādājis fanātiķis un monstrs," paziņojis Sarkozī uzstāšanās laikā Stambulā.

Sarkozī atzīmējis, ka Francijas sabiedrībai nav jānes atbildība par kaujinieka Meraha noziegumiem. "Francijā nav tādu nosacījumu, ar kuriem varētu skaidrot šos noziegumus. Tie nav izskaidrojami un nav piedodami. Sabiedrībai nav jānes par tiem atbildība," paziņoja Sarkozī.

Viņš atkārtoti klāstīja par nodomu noteikt reālu cietumsodu tiem, kuri apgūst ideoloģiju teroristu nometnēs ārpus valsts robežas, kā arī tiem, kuri regulāri apmeklē ekstrēmistiskās un teroristiskās interneta mājaslapas.

Jau vēstīts, ka 23 gadus vecais Merahs kopš trešdienas rīta bija aizbarikādējies kādā dzīvoklī namā, kuru bija aplenkusi policija. Policija ceturtdien iekļuva vīrieša miteklī. Sākotnēji tika ziņots, ka vīrietis apšaudes laikā izlēcis pa dzīvokļa logu un atrasts zemē miris. Vēlāk paziņots, ka vīrieti nošāvis snaiperis brīdī, kad kaujinieks centies aizbēgt.

Merahs mitekļa aplenkuma laikā sarunās pa rāciju izmeklētājiem lielījies, ka viņu apmācīja "Al Qaeda" uz Afganistānas un Pakistānas robežas. Viņš esot uzņēmies atbildību par slepkavībām Tulūzā un Montobānā, un sacījis, ka ar savām darbībām mēģinājis atriebt Izraēlas nogalināto palestīniešu nāvi, protestēt pret Francijas karavīru klātbūtni Afganistānā un Francijā noteikto aizliegumu musulmaņu sievietēm sabiedriskās vietās nēsāt sejsegus, kas pilnībā aizklāj seju.

Jau vēstīts, ka Francijas dienvidrietumu pilsētā Tulūzā bruņots vīrietis pirmdien sarīkoja apšaudi pie ebreju vidusskolas, nogalinot trīs bērnus un vienu skolotāju, bet pēc tam aizbrauca ar motorolleru.

11.martā vīrietis Tulūzā nošāva karavīru, kurš tobrīd atradās atvaļinājumā. Savukārt 15.martā Montobānā netālu no Tulūzas vīrietis nošāva divus Francijas karavīrus un nopietni ievainoja vēl vienu. Visos trijos uzbrukumos slepkava pārvietojies ar vienu un to pašu zagto motorolleru. Tāpat visos trīs uzbrukumos izmantots 45.kalibra ierocis.

Visi uzbrucēja upuri bija etnisko minoritāšu pārstāvji. Pirmdien nošautie cilvēki bija ebreji, trīs nogalinātie karavīri bija no Ziemeļāfrikas, bet ceturtdienas apšaudē ievainotais karavīrs, kas joprojām atrodas komā, ir no Karību jūras reģiona.

Al Qaeda" un tam līdzīgi islāma ekstrēmistu grupējumi uzskata musulmaņu karavīrus Rietumvalstu armijās par nodevējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!