Foto: AP/Scanpix
Sīrijas opozīcijas grupējumi otrdien vienojās izraudzīt Sīrijas Nacionālo padomi (SNP) par savu oficiālo pārstāvi un aicināja valsts prezidentu Bašaru al Asadu izvest tankus, lai parādītu nopietnu apņemšanos panākt mieru.

"Sanāksmē nolemts, ka SNP ir oficiālā sarunu dalībniece un Sīrijas tautas oficiāla pārstāve," teikts paziņojumā, kas tika nolasīts žurnālistiem Turcijas pilsētā Stambulā notikušās Sīrijas opozīcijas grupējumu divu dienu sanāksmes noslēgumā.

Sanāksmē tika panākta vienošanās par paziņojumu, kurā solīts pārstrukturēt SNP, un nolemts izveidot sagatavošanas komisiju jaunu SNP tiesību uzrakstīšanai, teikts šajā paziņojumā.

Paziņojumu parakstīja lielākā daļa klātesošo opozīcijas grupējumu, izņemot dažus kurdu grupējumus, kuri bija nepmierināti ar to, ka nebija pieminēts risinājums Sīrijas kurdu problēmai.

Vairāki opozīcijas grupējumi šajā sanāksmē nebija pārstāvēti.

Sanāksmes dalībnieki arī aicināja Asadu pierādīt, ka viņš nopietni plāno pieņemt ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana priekšlikumu asinsizliešanas izbeigšanai Sīrijā.

"Mēs neuzticamies šim režīmam. Ja viņš tiešām ir nopietni apņēmies, tad viņam jāpielieto šī iniciatīva [jau] rīt. Rīt ielās nedrīkst būt tanku un ir jāizved Sīrijas režīma militārpersonas. .. Tātad rīt mēs redzēsim, vai režīms tiešām ir godīgs," sacīja opozīcijas līderis Vaids al Buni.

Paziņojums tika pieņemts pēc ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones aicinājuma Sīrijas opozīcijas grupējumiem apvienot spēkus un parādīt "vienotu vīziju" tā sauktajā Sīrijas draugu sanāksmē, kas svētdien notiks Stambulā.

ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana pārstāvis otrdien paziņoja, ka Sīrijas valdība ir pieņēmusi Annana miera plānu. "Sīrijas valdība ir rakstiski informējusi īpašo sūtni Kofi Annanu, ka pieņem viņa sešu punktu plānu, kuru ir atbalstījusi Apvienoto Nāciju Drošibas padome," sacīts Annana preses sekretāra Ahmada Favzi paziņojumā.

Annana plāns paredz, ka Sīrijā vardarbība tiks apturēta, ANO uzraudzībā Sīrijas valdības spēkiem izvedot karavīrus un smago bruņojumu no protestu pārņemtajām pilsētām. Annans ierosina ik dienu divas stundas ievērot pamieru, lai varētu sniegt humāno palīdzību kauju skartajās teritorijās.

Pagājušajā nedēļā ANO Drošības padome pieņēma paziņojumu, kurā atbalstīja šo plānu.

Annans cer uz Krievijas, kas iepriekš kopā ar Ķīnu uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijām par Sīriju, aktīvu lomu, nodrošinot, lai abas puses pildītu ANO Drošības padomes atbalstītās iniciatīvas punktus.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!