Foto: Reuters/Scanpix
Vēl viena ballistiskā raķete atrodas poligonā Ziemeļkorejas ziemeļrietumu piekrastē, no kura 13. aprīlī notika neveiksmīgais raķetes "Unha-3" starts, vēsta “Itar – Tass”, atsaucoties uz aģentūru “Kiodo”, kas informāciju ieguvusi no avotiem Dienvidkorejas valdībā. Dati, iespējams, iegūti pateicoties ASV kosmiskajai izlūkošanai, pieļauj aģentūra.

Saskaņā ar šiem datiem, abas raķetes poligonā tika nogādātās ap 23. martu. Vienu no tām palaida 13. aprīlī, bet tā neilgi pēc starta uzsprāga un iekrita jūrā. Otra raķete, kuras parametri atbilstot pirmajai, atrodoties angārā, kur, iespējams, notiek tās montāžā. Eksperti prognozē, ka tā varētu tikt palaista tuvākajā laikā, lai kompensētu neveiksmīgā raķetes starta Ziemeļkorejas prestižam nodarīto kaitējumu.

Phenjana gatavojas arī jaunam pazemes kodolizmēģinājumam, lai parādītu savas militārās spējas, iepriekš ziņoja Dienvidkoreja. Raķete varētu tikt palaista pirms atomieroču izmēģinājuma, pieļauj eksperti.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 13. aprīlī palaida tāldarbības raķeti, taču tā sadalījās vairākās daļās un iekrita Dzeltenajā jūrā Dienvidkorejas piekrastē, un ASV un vairākas Āzijas valstis nosodīja šo raķetes startu kā reģiona drošību apdraudošu "provokatīvu" aktu.

Raķetes atlūzas iekritušas jūrā 190 līdz 200 kilometru uz rietumiem no Kunsanas ostas valsts ziemeļrietumos. Raķete eksplodēja apmēram vienu vai divas minūtes pēc starta.

Ziemeļkoreja 16.martā paziņoja, ka plāno laikā no 12. līdz 16.aprīlim palaist tāldarbības raķeti, kas ievirzīs orbītā Zemes novērošanas satelītu. Palaist šo raķeti bija paredzēts, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!